"От 00:00 часа на 13 март всички лица, на които е разрешено влизането в страната и които пристигат от държави и територии в Африка, се поставят под задължителна карантина за срок от 10 дни."

Това е записано в нова заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от преди малко. Информацията дойде директно от ресорното ведомство. 

Шокиращото е, че рестрикцията влиза в сила буквално след няколко часа и хората, които са заминали днес или преди дни нямаха никаква възможност да се съобразят с нея. Очевидно е, че заповедта е провокирана от огромното количество българи, които тези дни почиват в Занзибар. 

"За тези лица не се допуска изключението за отмяна на карантината при предоставяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в България PCR тест", пишат още от МЗ. 

За да излязат от карантината, хората пътували до Африка, ще трябва да покажат отрицателен PCR тест, направен на 10-тия ден от започнването на карантината. Резултатът се представя на директора на регионалната здравна инспекция, който е издал предписанието.

Припомняме, че мярката все пак се очакваше, заради разпространението на т.нар. южноафрикански и нигерийски вариант на COVID-19. Министър Ангелов предупреди, че това се обмисля още преди три дни, защото щабът е притенснен от голямото количество българи, които се връщат от Занзибар. 

Това, разбира е, предизвика гнева на туроператорите, които обясниха, че чартърите и хотелите вече са предплатени и попитаха кой ще върне парите на клиентите, ако се откажат.