Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Разширяване обхвата на патентния данък е една от реалните стъпки за подкрепа на малкия бизнес. Финансовото състояние на българските пенсионери може да се подобри с ясна и строго контролирана финансова политика, а не с раздаване на петдесетолевки. Това каза в предаването „Седмицата“ по Дарик радио водачът на листата на 23-ти МИР-София на "Републиканци за България” Горан Благоев. По думите му държавата най-после трябва да започне да си събира ДДС-то.

„Дотук имаме загуби от 4,5 млрд. лв.  несъбран или укрит ДДС. Когато държавата си влезе в ролята, това са приходи, които респективно отиват и за увеличаване на пенсиите“, коментира Благоев.

Другото изключително важно нещо според него е всички да бъдат убедени да плащаме осигуровките си на реалната, а не на минималната заплата, защото от това държавата също губи, но губят и самите осигуряващи се – бъдещи пенсионери. Политиката за пенсионерите, която "Републиканци за България" предлага на база добрите европейски практики включва също създаване на специална служба по заетост. Приоритет е обезпечаването на грижата за възрастните, особено самотно живеещите хора, които остават вдовци. Тези грижи ще включват наблюдение на здравословното им състояние и социални грижи.

Относно останалите уязвими групи Благоев коментира, че през последната година е започнала да се увеличава числеността на социалнослабите, т.нар. нови бедни. Да се отделят средства за преквалификация и придобиване на нови компетентности, особено съобразно нуждата на всеки регион, е една от мерките, предвидена в програмата на ПП „Републиканци за България“. Хората в неравностойно положение трябва да бъдат включени в социално-икономическия живот, да се създаде възможност за заетост и най-важното – да се преосмисли ролята на ТЕЛК комисиите.

„Трябва да се прекрати необходимостта хората да висят често в ТЕЛК-овете, каквато е досегашната практика и другото, което сме видели от нашия непосредствен опит – в момента няма връзка между ТЕЛК и социалните служби“, заяви Горан Благоев и обясни, че когато ТЕЛК е направил дадена констатация за нетрудоспособност, хората са принудени сами да ходят и да си търсят правата, вместо социалните служби да се погрижат за тях.

Разширяване обхвата на патентния данък, в полза на дребните търговци, занаятчиите и хората от различни семейни бизнеси, е една от важните икономически мерки на “Републиканци за България”. По думите на водача на листата в 23-ти МИР, така хората ще имат възможност да развиват бизнеса си по-добре и да се намалят административният и счетоводният натиск, респективно и корупцията. „Категорично сме за запазване на плоския данък“, обясни Горан Благоев.

Още за реалните стъпки за поощряване на малкия бизнес, предвидени от "Републиканци за България"  – въвеждане на механизми за по-лесен достъп до целево финансиране, повече гаранции, възможност за рисково финансиране, както и улеснен достъп до еврофинансиране.

„Тъй като реално изплатените средства за периода 2014-2020 година са само 43 процента. Това показва че имаме пропуск в управлението на средствата, неадекватно организирани програми“, коментира Благоев и обясни, че облекчение за всеки бизнес в България ще е въвеждането на електронното управление, което ще доведе до спестяване на време и намаляване на корупцията.

На годишна база, минималната работна заплата трябва да се увеличава с по около 10 процента, каза Благоев, като припомни, че сме във време на тотална непредвидимост, а икономиката до голяма степен зависи от пиковете на пандемията.

Относно планираната за началото 2024 година замяна на лева с евро, Горан Благоев заяви, че “Републиканци за България” са категорично за влизането ни в еврозоната, но с изричното условие то да стане в условията на все още действащ валутен борд и с фиксиран настоящ курс лев/евро: „Действието на валутния борд да бъде прекратено в момента, в който влезем в еврозоната, а не той да бъде спрян и да се остави плаващ курс на еврото“.

Демографската криза – това е въпросът на въпросите, сподели мнението си Благоев. По думите му тенденциите са изключително негативни и са нужни спешни мерки. „Въвеждане на семейно подоходно облагане, възможност за данъчно облекчение на семействата с деца и повишаване на средствата за тяхното отглеждане. Но не както е сега – единият родител да има данъчно облекчение на база годишна ставка, а това да бъде ежемесечно, за двамата родители“. Друга от предвидените мерки е да се повиши броят на инвитро процедурите, финансирани от държавата, като тя поема минимум между 6 и 8 опита. 200 000 двойки у нас имат репродуктивни проблеми, припомни Благоев. Адекватната регионална политика, която да намали диспропорцията между силно развитите и бедните райони, е друга мярка срещу демографския срив.

За многодетните и социалнослаби семейства се предвижда и нова форма на подпомагане – ежегодно отпускане на ваучери за дрехи и учебници. “Републиканци за България” предвиждат и промени в Закона за социалните услуги, така че да е адекватен на разбирането „детето да бъде в семейството“. Социалните служби да играят спомагателна роля, а не да са тези, които да се разпореждат със съдбите на семейства, обясни Горан Благоев. Задължителна финансова компенсация пък да има за семействата, за чиито деца няма място в детските градини, е друга от предвидените мерки.

„Узаконяване съжителството на еднополовите двойки е нещо, което не се коментира в "Републиканци за България“, заяви Горан Благоев при въпрос по темата.

Въвеждане на задължително вероучение е едно от предложенията, на които самият Благоев е съинициатор. По думите му губим цели поколения като морално възпитание и нагласа. “Републиканци за България” са и за промяна в учебните програми от V до IX клас, тъй като учениците са много натоварени.

„Образователните експерти на "Републиканци за България" са също така на мнение, че трябва да се въведе принципа „един предмет, един учебник. Ще работим и за това разходите за образование да бъдат минимум 5% от БВП и да нараснат инвестициите в научноизследователската и развойна дейност“.

Партията е за задължително въвеждане на безплатни PCR тестове, осигурени за гражданите от държавата, коментира още Горан Благоев.

Интервюто на Горан Благоев може да прочетете и на сайта на "Републиканци за България". 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.