Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Няма данни за повишен риск от образуване на кръвни съсиреци (тромбоза) от ваксината на Оксфордския университет и AstraZeneca, обяви британско-шведската компания AstraZeneca в изявление днес. Реакцията е след като редица държави в ЕС спряха употребата на най-евтината и масова ваксина след съобщения за подобни случаи сред ваксинираните.

Включително в България, където вчера здравните власти и Националния оперативен щаб уверяваха, че няма проблеми с ваксината, а днес премиерът Бойко Борисов също обяви спиране на ваксинациите, докато Европейската агенция за лекарствата (EMA) излезе с изявление по темата. Такова е налице още от вчера.

"Анализът на нашите данни за безопасност на повече от 10 милиона записа не е показал доказателства за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза при която и да е определена възрастова група, пол, партида или в която и да е държава с COVID-19 ваксина на AstraZeneca", цитират компанията от CNN.

30 души от близо 5 млн. ваксинирани са имали тромбоза, според техните данни, а в България вчера една жена със съществуващи сърдечни проблеми е починала след ваксиниране. Няма доказателства за връзката между ваксината и кръвните съсиреци, напротив - тромбоза има 1 на 1000 възрастни годишно.

"Всъщност наблюдаваният брой на тези видове събития е значително по-малък при ваксинираните, отколкото би се очаквало сред общото население", подчертават от AstraZeneca.

Поради тази причина тромбозата въобще не присъства в списъка на нежелани реакции в листовката на ваксината. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.