Министър-председателят Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на „АстраЗенека“ да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността ѝ.

Съобщението за разпореждането дойде от Министерския съвет - след работно съвещание. На него министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев са докладвали, че все повече деца и ученици се разболяват от COVID-19 и търсят помощ в лечебни заведения.

„Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината на „АстраЗенека“, дотогава я спирате“, категоричен бе министър-председателят Борисов, цитиран от пресцентъра си.

Повторил е и твърдението си как договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата: „Ние, държавите членки, само сме ползватели“.

Припомняме, че преди два дни стана ясно, че една партида от ваксината на „АстраЗенека“ се проверява след сигнали за малък брой пациенти, които след имунизация са получили тромбоза. Проверява се и един смъртен случай в Австрия. 17 държави в ЕС са получили общо 1 млн. дози от съмнителната партида на „АстраЗенека“, някои от тях спряха имунизацията - повечето - с конкретните дози. От Брюксел и Европейската агенция по лекарствата обаче до вчера не бяха излезли със становище за прекратяване на имунизациите, напротив. 

Позицията на Европейската агенция по лекарствата от вчера гласи:

"Фармакологичната комисия за оценяване на риска изследва случаите на тромоемболия - ползите от ваксината все още превъзхождат рисковете и прилагането на ваксината може да бъде продължено, докато тече проверката."

От агенцията уточняват, че има 30 докладвани случая на тромбоза при близо 5 млн. ваксинирани - т.е. в 0,0006% от случаите. 

Именно на това в четвъртък и българските здравни власти се позоваха, за да не се прибягва до мярката у нас. На редовния седмичен брифинг на щаба в четвъртък, с участието на здравния министър и всички отговорни експерти, бе изнесена и информация, че България е получила около 31 000 дози от проверяваните, почти всички са използвани и няма постъпили оплаквания. 

Днес обаче министър Ангелов е посочил, че късно снощи няколко държави са спрели имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“ и заяви готовността за издаването на заповед, с която и в България временно да бъде прекратено прилагането на препарата - докато се извършат всички проверки на българската Изпълнителна агенция по лекарствата и на Европейската агенция по лекарствата.

„Продължаваме изпълнението на ваксинационния план с останалите две разрешени за употреба ваксини. Очакваме в понеделник доставка на 21 060 дози от ваксината на „Пфайзер“, а на 19 март -  33 600 дози от „Модерна“, заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

По думите му до края на март предстоят и още доставки от ваксините. Същевременно страната ни е в постоянна комуникация  с Европейската комисия за осигуряване на допълнителни количества от двете РНК ваксини.  

Какво пише в заповедта за блокиране на наличните ваксини на "АстраЗенека"

Както министър Ангелов вече бе декларирал, малко по-късно от Министерството на здравеопазването дойде съобщение и за заповед за спиране на имунизациите с препарата на "АстраЗенека". В съобщението за това се появи детайл, който по-рано не бе съобщен. Ето цялото съобщение: 

"Да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 с производител "AstraZeneca". Това разпореди изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов със своя заповед, издадена днес, 12 март.

Заповедта е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/. Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес, 12 март, за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март. 

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа AstraZeneca - България и „БулБио - НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ. 

Все повече деца и младежи с COVID-19

На фона на практически прекратената временно ваксинация, защото у нас тя масово се случва с препарата на "АстраЗенека", здравният министър е акцентирал по време на съвещанието върху тенденцията за увеличаване на заболеваемостта сред децата и младежите, научаваме от прессъобщението.

Хоспитализираните деца до 18 годишна възраст с доказан COVID-19 са общо 56, от които до 1 година са 14 деца, от 1 до 3 години са 9 деца, от 4 до 10 години - 9 деца, а останалите деца са на възраст до 18 години. „Няма риск за живота на нито едно от децата, но отчитаме подмладяване на гражданите, които постъпват в лечебните заведения – нещо, което преди не се наблюдаваше“, изтъкна здравният министър.

Министърът на образованието Красимир Вълчев пък е информирал, че в последните дни е отчетено бързо увеличаващо се разпространение на вируса и в училищата: „В 18 области на страна по данните на Националната информационна система има средна заболеваемост над 300 души на 100 000. Там сме препоръчали на началниците на регионалните управления като участници в областните кризисни щабове да подкрепят решенията за преминаване в обучение в електронна среда за срок от минимум 2 седмици на учениците от 5 до 12 клас. На този етап това е разумното". 

Премиерът пък изискал "строг и постоянен контрол за спазването на противоепидемичните мерки у нас, което осигурява възможност за функционирането на бизнесите":

„Не се страхуваме да носим отговорност. Ползваме локалния подход, не защото ни е страх да вземем решение на централно ниво, а защото има градове и населени места, където няма толкова заболели и не виждам никакъв смисъл да слагаме всички под общ знаменател“.

На работното съвещание при Борисов министрите на туризма и на социалната политика Марияна Николова и Деница Сачева са разказали и за мерките по отношение на бизнеса. В частта с туризма е било следващото разпореждане на министър-председателя: 

„Да има критерии, по които всеки човек да е наясно как може да посети България. Още от сега да могат туристите в Европа, а и не само в Европа, да знаят какво е необходимо, ако дойдат на почивка в България. Така ще може и туристическият бранш да се подготви за дейността си“.

Мнението на Брюксел

Страните от ЕС имат правото да предприемат мерки, които не са препоръчани от ЕАЛ, стига те да не са в противоречие с нейните препоръки. Това заяви днес говорителят на Еврокомисията Стефан де Кеерсмаакер. Коментарът му бе по повод решението не само на България, но и на други държави членки на спрат прилагането на ваксини от проверяваната партида „АстраЗенека“.