В България количества от партидата  ABV5300 от ваксината на „АстраЗенека“, която беше спряна в Австрия, са получени на 12 февруари. Това са били 31 200 дози и почти всички те са били вече приложени. Точни количества колко все още са в наличност не бяха съобщени. Прилагането на дози от тази партида няма да бъде спирано. От нея досега нямало съобщения за други нежелани реакции освен очакваните грипоподобни симптоми.

Това съобщи в четвъртък на редовния брифинг на здравните власти за разпространението на коронавируса шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Почти всички са приложени“, каза той на няколко пъти.

„Да бъдем лекари и да спрем да бъдем политици. Това, че някоя държава е спряла ваксината, е политика, но не и медицина“, каза здравният министър Костадин Ангелов

„Няма да вземем решения, водени от паниката и страха, а само от разума. Няма опасност за живота и здравето на хората, ваксината е минала всички изпитания и това, което се разпространява не ни помага, то обезсърчава хората. Няма опасност за здравето на хората, тази партида може да се прилага. Когато Европейската агенция по лекарствата каже: „Спрете“, тогава ние ще спрем“, добави той.

По думите му в България известно време след имунизирането с друг препарат имало летален изход, но нямало доказателства, че това се дължи на ваксината, затова и властите не предприели действия.

България е сред 17-те страни в Европа, получили дози от въпросната партида, съобщи късно в сряда Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Преди това стана ясно, че медицинският регулатор в Австрия е спрял използването на същата партида, след като ваксиниран с нея пациент е бил диагностициран с тромбоза (образуване на съсиреци в кръвоносните съдове) и е починал 10 дни по-късно. Друг пациент е постъпил в болница с белодробна емболия (запушване на една или повече белодробни артерии) и в момента се възстановява. Отделно от вчера насам са регистрирани два случая на тромбоза, свързани със същата партида. 

Австрия разследва смъртта на жена, ваксинирана с „АстраЗенека“.

Засега няма индикация, че ваксинирането е причинило тези проблеми, изтъкват от ЕАЛ. Те не са отбелязани и като странични ефекти от използването на този препарат.

Въпросната пратка била получена в България, Австрия, Кипър, Дания, Естония, Франция, Гърция, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Испания и Швеция. Тя съдържа над 1 милион дози.

Освен Австрия още страни са спрели от вчера ваксинирането от същата партида. Това са Естония, Литва, Латвия, Люксембург, Дания, Исландия и Норвегия.

На този етап не се смята, че има проблем с качеството на самата ваксина. Пратката обаче се проверява.

Досега са получени 22 съобщения за тромбози сред 3 милиона имунизирани в ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия с ваксината на „АстраЗенека“. Това са 0,0007% от ваксинираните.

Днес Кирилов подчерта, че от европейския регулатор са публикували съобщение, че няма доказателства за причинно-следствена връзка между двете събития и не препоръчват държавите да блокират партидата.

В българската агенция по лекарствата анализът на нежеланите реакции от ваксината показва, че „няма информация за такъв тип събития“, каза още Кирилов. Постъпилите съобщения са за грипоподобни симптоми, като при тази партида се наблюдавала даже по-ниска честота от средно регистрираната. 

„Не трябва да има притеснения“, повтори той. Това показвало, че системата за лекарствена безопасност в Европа работи добре и дава възможност за ранно диагностициране на рискове.

При ваксината на „АстраЗенека“ регистрираните симптоми са грипоподобни, както и локалната болка и оток на мястото на убождането. Те били около 3 на 1000. Към момента има 840 съобщения за реакции, уточни Богдан Кирилов.

Днес се очаква решение за одобрението от европейския регулатор на четвърта ваксина, която да се прилага в ЕС. Това е ваксината на „Янсен“, която е аденовирусна. Все още няма потвърждение от ЕК за сроковете на доставки от този препарат, като се смята, че началото на доставките ще е през април. 

Продължава и оценката на документацията на руската ваксина „Спутник V“, каза още Кирилов, като Европейската агенция по лекарствата е изпратила екипи за инспекция на добрата производствена практика.

Какви ваксини се очакват в България

31 200 дози се очакват утре, петък, от ваксината на „АстраЗенека“. В понеделник трябва да пристигнат 21 060 дози от „Пфайзер“/„Бионтех“, следващата седмица се чакат още 33 600 дози от „Модерна“, 36 000 дози - в края на другата седмица от Оксфордската ваксина.

В рамките на следващите две седмици трябва да бъдат доставени 4 млн. дози допълнително за ЕС от „Пфайзер“.

„Очакваме потвърждение какво ще получим ние от тези дози“, уточни Кирилов.

За април има индикативни количества от ваксината на „Пфайзер“, от които се вижда, че ще има увеличение на доставките спрямо март, прогнозно се чакат 250 хил. дози. От препарата на „Модерна“ за следващия месец са планирани над 80 хил. дози.

За доставките от ваксината на „АстраЗенека“ българската страна все още няма информация.