Петчленен съдебен състав на СГС с председател Руси Алексиев оправда Йоан Матев. Съдиите и заседателите са били разделени 3 на 2, стана ясно при четенето на оправдателната присъда.

Целият състав е единодушен, че именно Матев е лицето, което е заснето на камерата, било е на мястото на убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина и той е лицето, което се е оттеглило оттам. За разлика от малцинството, сред което е и председателят Алексиев, мнозинството от един младши съдия и двама от съдебните засдатели обаче приема, че няма нито едно доказателство, че Матев е държал ножа и е ударил Игнатов.

Председателят на състава и единият заседател са на особено мнение, че - напротив, има непрекъсната верига макар и от косвени доказателства.

"Не ви ли се е случвало роднини да спорят на кого прилича детето. Нека не коментираме кой на кого прилича."

С тези думи адвокатката на Матев Ина Лулчева изрази задволство от решението, като напомни, че и според нея няма нито едно доказателство, че Матев е извършителят. Тя напомни, че предстои втора инстанция.

"На първо място искам да изкажа искрени съболезнования на всички близки, но аз нямам нищо общо тази трагедия и затова желая да бъда оправдан."

Това беше съвсем кратката "последна дума" днес на Йоан Матев - подсъдим за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина.

Повече от 5 години и половина след убийството с един удар с нож, станало на 2 юни 2015 г., Матев направи това кратко изявление пред Софийския градски съд.

Както Клуб Z писа, във вторник бяха финалните пледоарии по делото. Прокуратурата настоява за най-тежкото предвидено наказание за непълнолетен - 12 години затвор (към датата на убийството на Георги - Йоан не е навършил 18 години за няколко седмици, б.р.).

Адвокат Ина Лулчева - напротив, настоява за пълно оправдаване, като твърди, че срещу Матев (днес на 23 г.) няма нито едно еднозначно доказателство.

Днес стана ясно също, че другата му адвокатка - Стоянка Тодорова-Маркова се оттегля от защитата му.

След мъчително разследване, продължило повече от 20 месеца след датата на убийството, Йоан Матев бе задържан и прекара в ареста повече от 3 години - от 22 февруари 2017 г. - до 10 април 2020 г. Тогава го пуснаха заради COVID епидемията. В случай на евентуална осъдителна присъда, те щеше му бъдат приспаднати в пълен размер за излежани в затвора, а последвалата близо година домашен арест – също, само че не „едно към едно“.

На 13 ноември 2017 г. прокуратурата съобщи, че внася обвинителния акт.

Делото тръгна с разпоредително заседание на 20 февруари 2018 г.

За това време прокуратурата не е променяла обвинението – още от първия ден тогавашната говорителка на главния прокурор Цацаров -Румяна Арнаудова, каза, че ще се настоява за максималната в такъв случай присъда – 12 години.

Същата остана и гражданската претенция на родителите на Георги – по 200 000 лв. на всеки. Днес те за пореден път не дойдоха в залата, а искът им бе отхвърлен.

Отменя се и мярката "домашен арест" на Матев и с оглед оправдателната присъда, съдът му наложи най-леката - подписка.

Присъдата ще може да се атакува пред Апелативния съд и после пред ВКС.