Обвинението на разследващите за едно от най-мистериозните убийства в последните години - това на Георги Игнатов (15 г.) в Борисовата градина, вероятно ще "увисне" на една тарсологична експертиза и на показанията на малолетния му брат.

Това се наложи като извод от днешното заседание на СГС, на което защитата поиска освобождаване на единствения заподозрян - Йоан Матев от ареста.

От думите на адвокат Станислав Гюров стана ясно, че няма резултати от ДНК или друга експертиза за годен биологичен материал по ножа, открит в шахта близо до местопрестъплението.

Както е известно, този нож и мястото, на което е скрит, е посочен от брата на Йоан - Марсел Матев. Който пък е непълнолетен и още не е разпитан пред съдия.

За близо 2-та месеца, откакто младежът е в ареста, е станала готова и трасологична съдебномедицинска експертиза, която заявява, че  

"Въпросната съдебномедицинска експертиза заявява, че механо-генезата на възникване на уврежданиято по гръдния кош и фланелката добре отговарят да са получени в резултат от прободно-порезно нараняване с иззетия нож.

Нататък се развиват и други заключения. Съдебномедицинската експертиза борави с един термин, с който определя вероятността дали това е оръжието и терминът е именно „добре“. Т. е. с иззетия нож може да се предполага, че може да е получена тази порезна рана", каза адвокат Гюров.

Той нарече експертизата "до голяма степен предположение“ и че за разлика от липсващите - ДНК и такава на биологичен материал, тази се характеризира с доста висока степен на вероятност.

От думите стана ясно, че от дома на Йоан Матев в Кокаляне е иззет и чифт чорапи, по които също няма наличие на биологични материали.

"В продължение на действията на разследващите и прокуратурата е назначена и изготвена ДНК експертиза върху самия нож. От него са иззети по съответните методи и начини известни натривки, но отговорът е отрицателен", стана ясно от думите на адвоката.

Гюров поиска парична гаранция, или в най-лошия случай домашен арест за довереника си.

"Не е разколебано обоснованото предположение. Напротив – от новосъбраните доказателства,  в частност трасологична съдебномедицинска експертиза се установява по безспорен и категоричен начин, че ножът, посочен от Марсел Матев и категорично разпознат от него като собственост на брат му, е именно оръжието, с което е умъртвен Игнатов, каза прокурор Драгомир Янчев.

По-късно пред журналисти той отново подчерта, че няма провал с ДНК експертизата, а просто липсва материал, по който тя да бъде изготвена.

"Ножът по никакъв начин не е привързан към починалото момче, нито към Йоан – по него няма годен биологичен материал за изследване", поясни пред медии пък адвокатът.

Съдът остави молбата на защитата без уважение, като прие, че макар доказателствата да са косвени, събрани в съвкупност, те сочат, че именно Йоан е извършител на тежкото деяние. Съдия Петър Стоицев прие, че макар по ножа да няма дактилоскопски следи или годен биологичен материал, това се обяснява с големия му престой в шахтата - над година и половина, и това, че е бил силно замърсен.

Той подчерта, че по-малкият брат е разпитан по всички норми на НПК и е съдействал, въпреки че са му изяснени правата да не дава показания.

През 2014 г. Йоан е закупил нож с черна дръжка и назъбен от горната страна. А в деня на убийството Марсел е видял, че батко му е носил въпросния нож.

Именно тежестта на престъплението и последвалите опити на младежа да се укрие - плюс драстичната промяна на навиците и външния вид, изтриването на всичките му снимки от фейсбук и т.н., дадоха основание на съда да приеме, че е налице опасност той да се укрие или извърши друго престъпление.

Решението ще бъде обжалвано от защитата пред САС на 23 май.