Прокуратурата поиска максималния предвиден в закона срок затвор за Йоан Матев за убийството на 15-годишния Георги Игнатов. Това означава в неговия случай - 12 г. при строг режим, защото подсъдимият тогава е бил на ненавършени 18 г. 

Въпреки това днес обвинението пледира, че той е осъзнавал деянията си и, че редукцията, предвидена за непълнолетни, е различна ако си 16- годишев и ако ти остаат 3 месеца до пълнолетие, както е в случая. 

Самият Матев прекара в ареста от 22 февруари 2017 г. до края на април 2020 г., когато бе пуснат заради пандемията.

Родителите на убития Георги - Албена и Валентин Игнатови днес не дойдоха на финалните пледоарии на делото в СГС. Те обаче поддържат граждански искоме - по 200 000 лв. кръвнина на всеки.

Прокуратурата изтъкна още, че съвпадението, че е намерен нож в шахта на 30 м от местопрестъплението - пейка в Борисовата градина, категорично потвърждава, че по-малкият брат на Йоан - Марсел първо е издал къде е ножът, повече от година след престъплението (после обаче Марсел се отказа от показанията си, а по ножа няма биологичен материал от Йоан Матев, б.р.). По него обаче е открит косъм, който има сходство с космите на починалия Георги.

Според обвинението случайната среща между двамата се е състояла за едва половин минута - между 11ч. 43 мин 01 сек – и звъненето на Георги за помощ - в 11 ч. 43 мин. и 32 сек. на 2 юни 2015 г. 

Прокурорите изтъкнаха, че и днес Йоан Матев не се разкайва.

Днес и самият Матев се възползва от правото си да даде обяснения. Те бяха едва в рамките на няколко минути. 

"Не съм извършил това, в което ме обвиняват", каза той.

И още: 

"Нямах особени амбиции в тениса. След като спрях тренировките, качих килограми и тогава започнах да ходя на фитнес – с хранителни добавки и протеини", обясни той драматичната промяна във външния си вид, която предприема след 2 юни.

А профила си във фейсбук закрил "като всеки тийнейджър".

Матев научил за случката като всеки друг - от телевизията и интернет и не помни каков е правил в конкретния ден.

"Не мога дори да си представя ей така - без повод, да посегна на човек", каза той.

Що се отнася до показанията на брат му - било му "ясно подсказано" от полицията къде да ги насочи за ножа, след като му бил упражнен психически и физически тормоз. До степен - че го било страх нощем да гаси лампата след разпитите.

Адвокат Ина Лулчева говори точно 2 часа в защита на Йоан.

"Какво има (срещу него, б.р.) - телефонът му е бил там, може би прилича на лицето от записа... и дотука. Няма друго", обобщи тя.

Тя сарвни разследването, което "дотогава циклело", с "един капан, който трябвало да щракне все за някого. И това бил Матев.

Както е известно - по случая, който беше в сериозен тупик, се получва "пробив", след като през юни 2016 г. се появява в СДВР лице пожелало анонимност, което казва, че в учлището на дъщеря му има ученик, за когото смятат, че е "бугащото момче" от Борисовата градина, т.е - извършителят на убийството.

Това вероятно е бащата на Стефания Коларова, която се свързва с приятелката на покойния Георги - Лора Крашенска и друг негов другар - Константин Малчев.

На 21 юни 2016 г. дори е проведена „разузнавателна беседа“ със Стефания и след нея тя е представила бележка с "типичния тийнейджърски израз „заподозряното лице“ Йоан Матев" - отбеляза днес Лурчева.

"Те, тийнейджърите така пишат - "заподозряното лице"!"

Тя обърна много внимание на свидетелските показания и на разминаването на различни съученици и учители - с какви дрехи е бил Йоан в деня на убийството, кога е видян да идва в училището да се измие и дори прилича ли или не прилича на "бягащото момче" от видеото, което бе пращано дори на западните ни партньори, за подобряване на записа.

Според защитата - първо няма нито едно доказателство, че момчето на записите е убиецът, и второ - нито едно, че това е Матев. Лулчева изтъкна, че на половината свидетели "им прилича" на него, но на други - не им прилича. И даде пример, че през изтеклите година и 8 месеца до ареста му е имало стотици други сигнали от граждани - че "прилича" на някой друг. 

Тя обаче обърна в защитната си теза изключително много внимание на показанията на малкия брат Марсел Матев пред разследващите - въпреки че имат право да не ги обсъждат, защото той се отказа от тях пред съда и де юре "такива показания и такъв свидетел по делото няма".

Защитата открива разминавания както в ножа (Марсел не помнел да е назъбен), така и в маршрута на Йоан, който брат му посочва (няма доказателства, че си купили сандвичи и се върнали в Борисовата градина), та чак до факта че Йоан се обадил от Румънското посолство, че си е изхвърлил връхната дреха.

Особен проблем за доказване е и ножът. Според експертизата - в намерения в шахта през 2016 нож няма дактилоскопски следи. Има два косъма - един от животно и един, който би могъл да е морфологично сходен с космите на Георги Игнатов. Т.е. - само като структура на косъма.

При положение, че Марсел се отказа от показанията си, към делото са присъденинени свидетелствата на психоложка от МВР, която е беседвала с него след детектора на лъжата (полиграфското изследване). Спорд Лулчева се опитват именно чрез свидетелствата на служителката да се валидират оттеглените показания на Марсел. 

Въпреки че първо казвал, че не знае къде е въпросната шахта, Марсел Матев вечерта в 23 ч признава пред полицаи, че именно намереният нож е на брат му.

"Или се е знаело, че в тази шахта няма нищо, или се е знаело, че този нож няма връзка с това убийство. След 11 декември (2016 г.) се е търсила връзка между този нож и убийството", твърди адвокатката.

Според адвокатката е интересно също - как са иззети толкова камери и други доказателства , а не е търсено в единствената шахта, която е на 30 метра от пейката на убийството, и в която ножът стоял година и 8 месеца, като шахтата била... дори непокрита.

И даде сравнение - че със съдебно разрешение се обискирали дори въздуховодите на метростанцията. 

Обследвани са камери в огромен периметър - от "Драган Цанков", срарталите Лозенец, Изток, Ситняково и до Румънското посолство. И - при положение, че единственият подлез необорудван с наблюдение - е този на Полиграфически комбинат, Лулчева попита - как така никъде другаде не се е видяло "бягащото момче".

„Целяло се е едно потвърждаване на всяка цена, че това ще бъде извършителят на убийството.“

Лулчева обърна внимание и на установеното от разседващите - че "бягащото момче" заснето на камерата на БНР очевидно има раминаване в часа на камерите с часа на убийството.

"Тук става дума за 30 секунди. В рамките на 30 секунди от убийството е и появяването на лицето. Ако има отклонение от реалното астрономическо време, трябва да се установи, че то е точно толкова", каза адвокатката.

Тя обаче изтъкна свидетелски показания, според които това не е доказано категорично и служителите не помнят да е имало разминаване, че камерите се сверяват всеки ден или че ако има разминаване, то е 1, 2 или 3 минутки. А не над 13 минути - което е точно „удобното“ според нея, за да излезе, че това е извършителят.

Присъдата ще бъде прочетена в петък.