Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България е сред 17-те страни в Европа, получили партида ABV5300 от ваксината на „АстраЗенека“, съобщава Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ).

Медицинският регулатор в Австрия е спрял използването на същата партида, след като ваксиниран с нея пациент е бил диагностициран с тромбоза (образуване на съсиреци в кръвоносните съдове) и е починал 10 дни по-късно.

Друг пациент пък е постъпил в болница с белодробна емболия (запушване на една или повече белодробни артерии) и в момента се възстановява. Отделно от вчера насам са регистрирани два случая на тромбоза, свързани със същата партида.

Засега няма индикация, че ваксинирането е причинило тези проблеми, изтъкват от ЕАЛ. Те не са отбелязани и като странични ефекти от използването на този препарат.

Въпросната пратка била получена в общо 17 държави - България, Австрия, Кипър, Дания, Естония, Франция, Гърция, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Испания и Швеция. Тя съдържа общо 1 милион дози.

Освен Австрия още четири страни са спрели от вчера ваксинирането от същата партида. Това са Естония, Литва, Латвия и Люксембург.

На този етап не се смята, че има проблем с качеството на самата ваксина. Пратката обаче се проверява.

Досега са получени 22 съобщения за тромбози сред 3 милиона имунизирани в ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия с ваксината на „АстраЗенека“. Това са 0,0007% от ваксинираните.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.