Закономерно - в трите избирателни района за парламентарните избори в София битката е най-ожесточена, водачите са национални фигури, а в списъците с кандидати попадат и най-много популярни лица. 

Най-лидерска ще е битката в 25-и МИР. Там едни срещу други се изправят Бойко Борисов от ГЕРБ, Корнелия Нинова от БСП, Христо Иванов от "Демократична България". Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън" предпочете да не влезе в този формат. От коалицията там ще е Николай Хаджигенов от "Отровното трио". Партията на Слави Трифонов залага на сценариста Филип Станев.

За сметка на това пък срещу Борисов, Нинова и сие се изправя и... бизнесменът с десетки обвинения от прокуратурата и пребиваващ в Дубай Васил Божков.

Но интересни са не само водаческите места. Изненадващо в листата на ГЕРБ веднага след Борисов се появи бившият външен министър във втория му кабинет Даниел Митов. 

Даниел Митов се появи в листата на ГЕРБ в 25 МИР.

 

Зад Нинова се нарежда издателят Иван Гранитски от гражданската квота, а на опашката на листата има и двама бивши футболисти - при това и от "Левски", и от ЦСКА. Това не е единственото футболно присъствие обаче - такова има и в листата на "Воля" - НФСБ - в лицето на Димитър Пенев.

При "Демократична България" пък се появиха и д-р Александър Симидчиев - един от експертните гласове по време на пандемията, и депутатът от десницата в предишни парламенти и юрист Петър Славов  - който заедно с друг бивш избраник - а сега в листата на ДБ в центъра на София - икономистът Мартин Димитров, разобличават действия и бездействия на институциите по съдебен ред от години. Като се започне от ЦИК, БНБ, НАП, Народното събрание и др.

В споменатия вече център на столицата ГЕРБ ще търси гласове чрез министъра на транспорта Росен Желязков. Социалистите залагат на Георги Свиленски от партийното ръководство, който в транспортната парламентарна комисия, която следва да контролира действията на министъра. ДБ залага на следващия съпредседател на коалицията - Владислав Панев. Изненада има в листата на "Има такъв народ" - първоначално водач трябваше да е популярната финансова експертка Мика Зайкова. Тя обаче е заменена - не е ясно защо.

В централния избирателен район кандидат е и Арман Бабикян от "Отровното трио".

В 23-ти район е единственото водаческо място, което ГЕРБ отпусна на партньорите си от СДС - в лицето на председателя Румен Христов. Тук двубоят вдясно ще е с Атанас Атанасов, лидер на ДСБ и съпредседател на "Демократична България". Партията на Бойко Борисов в тази листа реабилитира сменения правосъден министър Данаил Кирилов - вярно, на задна позиция в листата, но все пак в нея. ДБ пък залага в този район и на един от най-популярните икономисти у нас - Георги Ганев. 

Д-р Александър Симидчиев е сред новите лица на "Демократичка България" в листите в София и областта.

От 23 район на столицата се кандидатира начело Мая Манолова. 

В листата на социалистите пък на шест места зад водача и депутат Христо Проданов е дъщерята на Румен Овчаров - Теодора Овчарова. 

Любопитна ще е и конкуренцията - поне по време на кампанията - между водача на "Има такъв народ" - това е имунологът д-р Андрей Чорбанов, докато АБВ издига д-р Атанас Мангъров. 

В листите в София начело има и двама журналисти - Горан Благоев от "Републиканци за България" и Кузман Илиев - водещ на публицистично предаване по Нова тв, което вече не се излъчна. Той е втори в една от листите на ВМРО.

София-област изненадващо стана мястотоза реабилитация в ГЕРБ на уволнения от Бойко Борисов министър на вътрешните работи Младен Маринов. Той измести от лидерската позиция в листата бившата министърка на туризма Николина Ангелкова, но тя се нареди все пак втора. Маринов застава срещу Иван Ченчев от левицата, а другото интересно лице сред водачите е това на д-р Александър Симидчиев от ДБ. 

София - 23-ти МИР

ГЕРБ/СДС - Водач е Румен Христов, председател на СДС. На десето място в листата е реабилитиран бившият правосъден министър Данаил Кирилов.

Румен Христов е единственият от коалициония партньор на ГЕРБ -  СДС, който получи водаческо място в листите на ГЕРБ. 

БСП - Начело на листата е Христо Проданов, настоящ депутат, а шестото място в списъка е задъщерята на Румен Овчаров - Теодора Овчарова - Драганова. Овчаров бе дълги години начело на най-голямата партийна организация на БСП - тази в столицата.

Има такъв народ - водач е д-р Андрей Чорбанов, имунолог

ДПС - първа в листата е Таня Иванова, бивша кметица на Владая.

Демократична България - Атанас Атанасов, лидер на ДСБ, съпредседател на коалицията, бивш шеф на НСС, юрист, бивш депутат

Изправи се! Мутри вън - Мая Манолова, бивша депутатка от БСП, бивш омбудсман, кандидат-кмет на София през 2019 г. и основателка на гражданското движение "Изправи се.БГ"

Мая Манолова и Николай Хаджигенов водят листи в София.

 

ВМРО - Юлиан Ангелов - настоящ депутат, в партийното ръководство. В тази листа са още "откраднатите" от БСП Боян Чуков и Спас Панчев - някогашен коалиционен партньор на социалистите. 

НФСБ - Воля - Пламен Христов, настоящ депутат от "Воля", а в листата след него се оказа и икономистът Кольо Парамов.

И футболният треньор Димитър Пенев е в листата на "Воля" и НФСБ в 23 МИР, но чак на шесто място в списъка.  

 

Републиканци за България - Горан Благоев, журналист, дългогодишен водещ на предаването "Вяра и общество" по БНТ1. Вече не е в обществената телевизия, откакто влезе в партията на Цветан Цветанов.

София 24-и МИР

ГЕРБ - Росен Желязков, министър на транспорта

БСП - Георги Свиленски, депутат, член на комисията по транспорт в 44-ото НС. На задни места в тази листа има и две футболни звезди - на "Левски" и на ЦСКА - Емил Велев-Кокала и Христо Марашлиев.

Има такъв народ - Галя Бърдарска, експерт по водите. Тя смени обявената първоначално Мика Зайкова. 

ДПС - Стоян Стоянов - бивш зам.-областен управител и бивш зам.-министър на здравеопазването.

Демократична България - Владислав Панев, съпредседател на коалиция и на "Зелените". 

Корнелия Нинова и Георги Свиленски са начело на листи в София.

Изправи се! Мутри вън - Арман Бабикян, пиар, Отровното трио

ВМРО - Карлос Контрера, общински съветник в София

Републиканци за България - Джема Грозданова, бивша депутатка от ГЕРБ, беше председател на комисията но външна политика в парламента и представител в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа

НФСБ - Воля - Иван Цеков, тюрколог

София 25-и МИР

ГЕРБ - Бойко Борисов - премиер и лидер на партията

БСП - Корнелия Нинова - лидер на БСП

Има такъв народ - Филип Станев, сценарист

ДПС - Райна Иванова, няма повече информация

Демократична България - Христо Иванов, съпредседател и лидер на "Да, България"

Изправи се! Мутри вън - Николай Хаджигенов, адвокат, "Отровното трио"

ВМРО - Искрен Веселинов, зам.-председател, настоящ депутат

Републиканци за България - Боян Йорданов, волейболист, известен с прякора Поразяващата ръка. 

НФСБ - Воля - Боряна Георгиева, настояща депутатка от "Воля"

София - област

ГЕРБ - Младен Маринов, бивш министър на вътрешните работи, един от сменените заради "позодрения" за връзки с ДПС (по думите на Бойко Борисов)

Младен Маринов, бивш министър на вътрешните работи, сега реабилитиран в партийните листи.

БСП - Иван Ченчев, и сега депутат

Има такъв народ - Виктория Василева, главен секретар на партията от учредяването й

ДПС - Руслан Коларов, доктор по иконоимика, местен председател на партията

Демократична България - д-р Александър Симидчиев, пулмолог

Изправи се! Мутри вън - Данаил Георгиев, икономист, член на ръководството на "Движение 21" на Татяна Дончева

ВМРО - Юлиан Ангелов, зам.-председател, настоящ депутат

Републиканци за България - Чавдар Маринов, бивш зам.-министър на земеделието, председател на браншова Асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци

НФСБ - Воля - Цветелина Лучкова, областен координатор на партията на Веселин Марешки