Отворен "кастинг" за 8 души, които да летят до Луната с космически кораб на SpaceX, обяви японски милиардер.

Юсаку Маезава набира екип за специална мисия - полет до сателита на планетата ни, за който той поема всички разноски.

Японският милиардер прави парите си благодарение на модата, като преди да навърши 30 г. създава най-големият в момента онлайн магазин за дрехи - Zozotown. Това обяснява и първоначалната му идея - да вземе със себе си в космоса 8 артисти от цял свят.

"Започнах да се чудя... какво имам предвид под артист? Музикант, танцьор, писател? Колкото повече мислех, толкова по-неясно ставаше. И започнах да мисля, че всеки, който се занимава с нещо креативно, е артист", обяснява Маезава.

Той поставя само две изисквания пред кандидатите. Първото е да могат да усъвършенстват това, с което се занимават, когато отидат в космоса. И второто - да са готови и способни да подкрепят и да помагат на останалите членове на екипажа в тяхната лична мисия.

Полетът е планиран за 2023 г., на борда ще са общо 10-12 души - по всяка вероятност допълнителните са пилотите. Това ще бъде първата цивилна мисия до Луната на Starship, разработван от първата частна космическа компания - SpaceX на Илон Мъск.

Самият Мъск подчертава, че това ще е първата цивилна мисия извън орбита, и че всъщност корабът ще подмине Луната - което означава, че пътниците ще са и първите хора на толкова отдалечена точка от Земята.

"Мисля, че в космоса ще разбера отново колко малък съм, колко още имам да изпитам, колко по-усилено трябва да работя и колко още мога да раста. Малко ме е страх", признава Маезава.