Във Вашингтон не се забравили лидера на опозицията срещу левия режим на президента Николас Мадуро във Венецуела.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разговаря по телефона с венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо и призова за "връщане към демокрацията във Венецуела чрез свободни и честни избори", предаде ДПА, като цитира изявление на Държавния департамент.

Блинкън е обсъдил с Гуайдо усилията на Вашингтон и неговите съюзници - включително ЕС, Групата от Лима и Организацията на американските държави - да засилят натиска за мирно предаване на властта, съобщи говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Обсъдени са били и хуманитарните нужди на Венецуела.

В богатата на петрол страна от началото на 2019 г. се води борба, в която самопровъзгласилият се временен президент Хуан Гуайдо се опитва да свали от власт президента Николас Мадуро.

Мадуро твърди, че е спечелил втори мандат на предсрочни избори през 2018 г., които свободният свят не признава за честни и демократични. Той запази властта си с подкрепата на венецуелската армия, въпреки че е обвиняван за икономическия срив във Венецуела, принудил около 5 милиона нейни граждани да я напуснат.

САЩ и множество страни от Латинска Америка и Европа признават Гуайдо за лидер на Венецуела. Мадуро се ползва с подкрепата на Китай, Русия, Куба, Боливия и Никарагуа, припомня ДПА, цитирана от БТА.