Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Изборите във Венецуела на 6 декември, за съжаление, се проведоха без национално съгласие за условията и не можаха да изпълнят минималните международни стандарти за надежден процес и да мобилизират народа да участва. Тази липса на уважение към политическия плурализъм, отстраняването и преследването на опозиционни лидери не позволяват на ЕС да признае този изборен процес за надежден, инклузивен или прозрачен, а резултатите му - като израз на народната воля.“

Това се казва в разпространено днес изявление на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

То бе огласено след срещата на външните министри от страните членки на Съюза в Брюксел.

Вотът във Венецуела бе спечелен от съюзниците на президента Николас Мадуро. Опозицията го бойкотира, тъй като обяви за фарс, чиято цел е да консолидира диктатурата.

От Избирателния съвет така и не съобщиха колко депутатски места ще има Великият патриотичен полюс (ВПП), подкрепящ режима на Мадуро. Оттам обаче заявиха, че 17,95 на сто от гласовете печелят партии, обявяващи се за противници на президента. Те са смятани за съюзници в сянка на Мадуро, отбелязва Ройтерс.

По-рано тази година Върховният съд в Каракас обяви за лидери на няколко опозиционни партии хора, изгонени от техни редици по подозрение във връзки с властта. Именно затова опозицията нарече изборите измама. В Избирателния съвет бяха назначени само хора на управниците. Режимът не допусна сериозно наблюдение на вота от чужди пратеници.

„Венецуела има ново Национално събрание“, обяви Мадуро по телевизията.

Предишните парламентарни избори, състояли се през 2015 г., бяха спечелени с разгромяваща преднина от опозицията. Тя вкара достатъчно депутати за импийчмънт на Мадуро. Пропрезидентският Върховен съд обаче блокира всички законодателни инициативи на опозицията. А през 2017 г. Мадуро по силата на извънредните си правомощия създаде паралелен парламент – Учредително национално събрание. И изборите за него бяха спечелени от неговите хора.

ЕС, САЩ и много страни в Латинска Америка признават Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела до провеждането на избори за държавен глава.

"Венецуела има спешна нужда от политическо решение, за да бъде разрешена сегашната безизходица и да бъде позволено предоставяне на спешно необходимата хуманитарна помощ за нейния народ. ЕС призовава венецуелските управници и ръководители да дадат приоритет на интересите на народа и спешно да започнат заедно процеса на преход", се казва още в изявлението на Борел.

Това може да стане чрез честни и прозрачни президентски избори. ЕС е готов да помогне за това.

Най-важният ден е обаче не днес, а 5 януари 2021 г., изтъкна Борел. Тоганва трябва да се събере новият парламент в Каракас.

Дипломат номер 1 на Европа смята да свика срещи на контактната група за Венецуела и на Групата от Лима.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.