Управляващата във Венецуела социалистическа партия ще сформира Конгрес (парламент), контролиран от съюзници на президента Николас Мадуро - промяна във властта, която според редица западни страни е резултат от фалшифицираните избори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Опозицията в страната, водена от Хуан Гуайдо, който бе шеф на парламента от 2019 г., ще сформира комитет от депутати, който има за цел да бъде съперник на контролираната от социалистите Национална асамблея, след като опозицията бойкотира парламентарните избори, състояли се на 6 декември.

Но тази промяна в законодателната власт бележи продължаващата консолидация на властта на Мадуро, който в началото на 2019 г. изглеждаше уязвим, след като САЩ и десетки други страни признаха Гуайдо за законен лидер на Венецуела с аргумента, че Мадуро е корумпиран диктатор, докарал страната до икономическа катастрофа.

Това също така означава символичен край на петгодишните опити на опозицията да отслаби Мадуро след нейната съкрушителна победа на парламентарните избори през 2015 г. Самата промяна няма да има почти никакво значение в конкретен план нито за Мадуро, нито за неговите противници.

Контролът върху парламента ще даде на управляващите социалисти малко възможности за подобряване на състоянието на съсипаната икономика, притисната от санкции. А съюзниците на Мадуро във Върховния съд на страната години наред неутрализираха опитите на опозицията да законодателства, отхвърляйки всяка една от нейните мерки.

Администрацията на Тръмп призна решението на контролирания от опозицията Конгрес да удължи с една година мандата си, но другите международни поддръжници на Гуайдо, включително и Европейският съюз, все още не са признали за законен опозиционния контрол върху парламента.

Създалата се ситуация доведе и до разцепление в коалицията на Гуайдо, при което една голяма опозиционна партия се въздържа при гласуването на удължаването, а няколко отделни депутати обявиха, че ще прекратят пълномощията си като депутати след 5 януари.

Предстоящото встъпване в длъжност на президента Джо Байдън в САЩ на 20 януари след години на ескалиращи американски санкции и на дипломатически натиск върху Мадуро от администрацията на Тръмп създава още един елемент на несигурност за Гуайдо.

Байдън нееднократно заклейми Мадуро като "диктатор" и каза, че ще работи заедно с други страни за организиране на свободни и честни избори във Венецуела, но не е разкрил подробности за политиката, която възнамерява да води спрямо богатата на петрол страна.

Представител на екипа на Байдън не отговори в понеделник на въпроса дали неговата администрация ще продължи да признава Гуайдо за шеф на парламента.

"Важна част от опозицията възприе крайното виждане, наложено от Вашингтон по време на ерата на Тръмп. Ерата на Тръмп приключва. Ще видим как тази част от опозицията ще реагира сега", каза Мадуро в телевизионно интервю на 1 януари.

Мадуро нарича Гуайдо подкрепяна от САЩ марионетка, която се стреми да го свали чрез преврат, за да установи контрол над значителните петролни резерви на Венецуела. Той каза, че изборите на 6 декември са били проведени при същите изборни условия, както и тези през 2015 г., спечелени от опозицията.

Мадуро, който запазва подкрепата на въоръжените сили и на съюзници като Куба, Русия и Иран, продължава да забранява на опозиционните депутати да заседават в сградата на Конгреса, а също така принуди десетки депутати да напуснат страната в изгнание.

Но Гуайдо се зарече да продължи борбата. Той обеща "дипломатическа офанзива", за да убеди възможно най-голям брой страни да откажат да признаят легитимността на контролирания от социалистите Конгрес, и призова своите привърженици да излязат на улицата.

"Националният парламент няма да бъде спрян, докато не се проведат свободни избори във Венецуела", каза той във видеообръщение, качено в туитър в неделя.