Антикорупционната комисия започва производства за конфликт на интереси срещу Росина Станиславова, кмет на район „Красно село“ в столицата, и на д-р Десислав Тасков, бивш директор на общинска болница в гр. Каварна, сега депутат от БСП и кандидат за нов мандат.

И двамата, може да се каже, са участници в актуални скандали - ДБ изрично оттегли доверието си от Станиславова, а пък срещу Тасков само преди няколко дни имаше материал по Нова тв.

Патронажна грижа

„Производството за Росина Станиславова е образувано след сезиране по медийни публикации за усвояване на европейски средства по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР). Ще се проверяват твърденията в медиите, че кметът на столичния район „Красно село“ е разпределила и на себе си средства по бюджета на програмата“, пишат от ведомството на Сотир Цацаров.

Както Клуб Z писа, случаят с районната кметица стана публичмно достояние, след като по време на заседание на Столичния общински съвет, излъчвано на живо във фейсбук профила на СОС, председателят на финансовата комисия Георги Георгиев изиска от Станиславова отчет за похарчените по програмата средства. И попита дали тя и екипът ѝ не са си разпределили възнаграждения. Проектът е с обща стойност 365 хил. лв., които трябва да са за доставка на храни и лекарства по домовете. Малко над 41 хил. лв. от тези пари са отишли за плащане на Станиславова и екипа ѝ като заплащане за административната работа по проекта, призна самата тя впоследствие. По думите ѝ това е напълно законно и е по европейски регламент - имало перо за заплащане на ръководителя и изпълняващите проекта. Заради разразилия се скандал обаче от ДБ снеха доверие от нея.

 Задължения

Д-р Тасков пък бе обект на разследване на Нова тв, кръстено „Разкрития за злоупотребите на бивш болничен шеф и настоящ депутат“.  В материала се разказва за натрупаните задължения на общинската болница в Каварна под ръководството на Тасков, като се говори и за евентуални злоупотреби с плащания. Той бе неин шеф, преди да влезе в парламента от листите на БСП.

Самият д-р Тасков обяви днес, че се оттегля от листите за народни представители, в случая от тази във Варна. Това той е направил с писмо до ръководството на левицата, публикувано от пресцентъра на партията. 

„Името ми беше замесено в телевизионен репортаж и обвързано с обвинения в злоупотреби в качеството ми на директор на общинската болница в град Каварна. Не е това мястото, на което да предоставя своята гледна точка. Единственото, в което искам да ви уверя, е, че ще търся правата си по съдебен ред, защото аз знам истината и знам, че не съм извършил нищо, което да ощетява болницата и да облагодетелства мен или който и да е човек около мен. Всичко, което съм правил, е било в интерес на лечебното заведение и смея да твърдя, че аз бях човекът, допринесъл за това болницата да не бъде затворена, когато беше оставена без избор заради неуместните решения на властите“, пише Тасков.

И допълва:

„Не бих искал умишлените атаки срещу мен да навредят нито на партията, нито на вас - хората от БСП Варна, които неуморно се трудите и стремите към промяна и работите честно и прозрачно. Поднасям своите извинения, ако сте се почувствали засегнати от тази кална кампания срещу мен, и ви уверявам, че ще направя всичко възможно да изчистя името си на уважаван лекар.“

От КПКОНПИ припомнят, че съгласно Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба“.

С каквото и решение да излезе органът, то подлежи на контрол от административния съд.

А това е пълният текст на съобщението от Пресцентъра на КПКОНПИ

КПКОНПИ ОБРАЗУВА ПРОИЗВОДСТВА ЗА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

На заседание, проведено на 1 март 2021 г., КПКОНПИ прие решения за образуване на производства за установяване на конфликт на интереси по отношение на Росина Станиславова, кмет на район „Красно село“ в столицата, и на д-р Десислав Тасков, бивш директор на общинска болница в гр. Каварна.

Производството за Росина Станиславова е образувано след сезиране по медийни публикации за усвояване на европейски средства по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР). Ще се проверяват твърденията в медиите, че кметът на столичния район „Красно село“ е разпределила и на себе си средства по бюджета на програмата.

Образуването на производство за установяване на конфликт на интереси по отношение на д-р Десислав Тасков е след разследване на Нова телевизия от 28 февруари 2021 г. (Разследване на NOVA: Разкрития за злоупотребите на бивш болничен шеф и настоящ депутат). В материала се съдържат твърдения за неправомерно разходване на средства от бюджета на лечебното заведение в гр. Каварна в частен интерес (на д-р Тасков).

Според ЗПКОНПИ, за сигнал се приема и публикация в медиите, която съдържа данни за корупция или конфликт на интереси за лица, заемащи висши публични длъжности.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството Комисията изисква и получава необходимата информация и документи и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За лицата, посочени по-горе (Росина Станиславова и д-р Десислав Тасков), конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в медийни публикации, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.