Районната кметица на „Красно село“ в София Росина Станиславова е платила на себе си и екипа си пари по европроект, предназначен да помогне на възрастни хора с COVID-19. Това призна самата тя в ефира на БНТ днес след бурен дебат във финансовата комисия на Столичния общински съвет вчера.

Председателят на финансовата комисия Георги Георгиев от ГЕРБ вчера съобщи, че е изпратил 4 писма на районната администрация с въпрос как са изхарчени парите по европейската програма „Патронажна грижа“. Проектът е с обща стойност 365 хил. лв., които трябва да отидат за доставка на храни и лекарства по домовете.

Малко над 41 хил. лв. от тези пари обаче са отишли за плащане на Станиславова и екипа ѝ като заплащане за административната работа по проекта, призна самата тя. Това не е необичайна практика при европроекти, но Георги Георгиев изтъкна, че въпросът не е дали е законно, а дали е морално.

„Индикативният брой на потребителите е 230, ние сме обслужили 510 лица. Преизпълнили сме два пъти проекта, изтъкна Станиславова пред БНТ. - Прави се опит за манипулация, поставя се акцент върху това дали кмет е получил пари, а това не е важно.“

Според нея наблюдаващ орган на проекта е министерството, а не финансовата комисия в Столична община. И Георгиев поискал данни на базата на жалба от гражданин, затова не му изпратила отговор.

Но и партията, издигнала Станиславова, е на мнение, че самоназначаването ѝ като ръководител на проекта и взетите за това пари (тя лично е получила над 7000 лв. бруто за целия период на проекта) е недопустимо.

„Тази сутрин ръководството на коалицията призова г-жа Станиславова да намери начин да възстанови взетите от нея средства. След като тя не направи това, „Демократична България“ дарява равностойността на тази сума на SOS детски селища", обявиха в позиция от партията.

И заявиха, че оттеглят политическото си доверие от Станиславова, както и че призовават за пълен одит на всички подобни проекти в общината.