Българският земеделски народен съюз (БЗНС), воден от бившия военен министър от квотата на Реформаторския блок - Николай Ненчев, ще се яви на вота в коалиция с „Воля“ и НФСБ.

Съединението не бе шумно прокламирано от Ненчев, Веселин Марешки или Валери Симеонов, а за него научаваме от решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което в състава на „Патриотична коалиция – „Воля“, НФСБ“ се вписва и БЗНС.

Самата БЗНС се регистрира малко по-рано за участие във вота, прокламирайки го по следния начин: „Ние, наследниците на Н. Петков, на д-р Г. М. Димитров, на Тодор Кавалджиев и хилядите избити и тежко репресирани от комунистическия режим, днес се регистрирахме за участие в парламентарните избори на 4 април 2021 г.“.

Последното трудно кореспондира със заявката на явно бъдещия партньор Веселин Марешки, че България трябва да излезе от НАТО, както и с воаяжите му до Москва.

Така например през 2018 г. лидерът на „Воля“ поздрави европейците от Червения площад - за парада по случай „День победы“. По същото време той вече артикулираше идеята си за референдум за излизане от Алианса (нищо че това противоречи на закона).

Срещу самия Ненчев пък тече дело - за ремонта на двигателите на изтребителите МиГ-29, когато той предпочете договор с полска компания вместо да изпълни споразумението с руската компания производител „РСК МиГ“. За това дело той многократно е заявявал, че е защитавал българския национален интерес, подчертавайки, че България е натовска държава, като дори обяви публично, че Русия навлиза нерегламентирано във въздушното ни пространство.

Иначе БЗНС бе част от състава на Реформаторския блок заедно с ДСБ, СДС, „България на гражданите“ и НПСД и БНД. Днес основните играчи са „разпилени“. ДСБ е заедно с „Да, България“ и „зелените“ в „Демократична България“, СДС е партньор на ГЕРБ, а ДБГ - на Мая Манолова и Отровното трио.