Егоистично е да не се ваксинираш. Това беше патосът на видеразговор на кралица Елизабет II с представители на британската Национална здравна служба снощи. 

В диалога си с функционерите, отговарящи за ваксинацията, тя насърчи тези британци, които имат съмнения във ваксините, "да помислят за другите, а не само за себе си". 

Британските медии отбелязват, че е твърде необичайно за кралицата да заеме толкова твърда публична позиция по спорен за обществото въпрос. 

Нейните думи ще бъдат изтълкувани като победа за кампанията на правителството да увеличи броя на имунизираните, смятат наблюдателите.

Кралицата, която е на 94 години, се ваксинира миналия месец. Тя увери събеседниците си, че "никак не болеше" и че сега "се чувствам защитена".

Сравнявайки COVID-19 с чума, владетелката заяви, че е забележително колко бързо Обединеното кралство е приложило ваксинационната си програма и е помогнало на "толкова много хора".

В това време другаде

Жертвите на COVID-19 по света вече са повече от 2,5 милиона, а потвърдените случаи на заразяване с новия коронавирус от началото на пандемията са над 112 милиона, предаде БТА.

Според публикуваната всяка сряда седмична равносметка на Световната здравна организация (СЗО) към 23 февруари има глобален спад (11 процента в сравнение с предходната седмица) на новите случаи на зараза. Тази тенденция се наблюдава шеста поредна седмица. За трета поредна седмица има и спад на смъртните случаи от усложнения, предизвикани от коронавируса. Този път той е с 20 процента в сравнение с предишната седмица.

На 20 февруари бе преминат прагът от поставени 200 милиона дози ваксина срещу COVID-19 по света. А към вчера поставените дози са общо 218,8 милиона.

По брой на поставени дози САЩ са на първо място с над 66,4 милиона поставени дози, което прави 20,02 дози на 100 души. Следва Китай с над 40,5 милиона поставени дози, Обединеното кралство с над 18,9 милиона поставени дози и Индия с над 12,3 милиона поставени дози.

В класацията по брой на поставени дози на 100 жители Израел е на първо място (85,98 дози на 100 души при инжектирани над 7,7 милиона дози). Втори са Сейшелите (73,44 дози на 100 души при 70 000 общо инжектирани дози). ОАЕ са на трето място (53,60 дози на 100 души при над 5,7 милиона инжектирани дози). 

Общ поглед върху епидемиологична ситуация в Европа показва, че в сравнение с предишната седмица тя се е влошила във Вишеградската група (в Унгария и Чехия по-рязко, а в Словакия и Полша по-плавно), във Финландия, както и в райони на Италия, Австрия и Франция, което наложи затягане на рестрикциите на национално или регионално ниво.

В Германия се наблюдава стагнация на високи равнища, в Нидерландия, Дания и Швеция тенденцията е към влошаване, а в Белгия стагнацията е по-скоро положителна. В Испания, Швейцария, Обединеното кралство и Португалия има тенденция към подобряване, като в първите две страни тя се наблюдава след плавно и предпазливо отменяне на някои рестрикции, а в последните две - на спазването на продължителен общ строг локдаун, който в първия случай ще продължи, а във втория ще се отменя поетапно.

Европейският медицински регулатор съобщи днес, че лекарствена комбинация от антитела, разработена от американската компания "Редженерон Фармасютикълс" (Regeneron Pharmaceuticals), може да бъде използвана за лечение на пациенти с COVID-19, нямащи нужда от кислородна подкрепа, но при които има повишен риск от тежка форма на заболяването, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Препоръката сега може да се използва за насоки в отделните европейски страни относно възможното използване на комбинацията от казиривимаб и имдевимаб преди издаването на разрешение за пускане на пазара, заяви Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ).

Коктейлът от антитела на "Редженерон" беше одобрен за спешна употреба в САЩ през ноември и беше даван на бившия американски президент Доналд Тръмп, когато се разболя от COVID-19.

Горила и два лъва в зоопарка в Прага са дали положителни тестове за коронавируса, който причинява COVID -19, предаде Ройтерс.

"Лъвовете Джамван и Сучи и мъжката горила Ричард дадоха положителни тестове за коронавируса. Засега симптомите им са леки. Лъвовете имат настинка и кашлица. Ричард е изморен и е изгубил апетит", казва Мирослав Бобек, директор на зоопарка, който е затворен съобразно ограничителни мерки заради пандемията.

Зоологическата градина в Прага е в контакт с други зоопаркове, в които е имало случаи на зараза с коронавируса при животни.

Лъвовете и горилата вероятно са се заразили от служители на зоопарка. Предстои да бъдат тествани и други негови обитатели.