Британската кралица Елизабет II и съпругът й, eдинбургският херцог Филип, бяха ваксинирани срещу COVID-19, съобщи Бъкингамският дворец, цитиран от световните агенции.

Освен кралската двойка, около 1,5 милиона души в Обединеното кралство вече са получили първата доза от ваксината.

В съобщението не е уточнено ваксината на коя компания е приложена на 94-годишната кралица и нейния 99-годишен съпруг.

В момента във Великобритания се използват два препарата - на "Пфайзер/Бионтех" и на "АстраЗенека". Скоро "на въоръжение" ще влезе и този на "Модерна" - вече е одобрен.

От началото на пандемията от коронавирус Обединеното кралство е регистрирало над 3 милиона положителни теста и над 80 хиляди смъртни случая, съобщи Франс прес. За последните 24 часа починалите са 1035, с което общият им брой достигна 80 868, показват данни на Министерството на здравеопазването.

Страната с най-много смъртни случаи в Европа на хора с COVID-19 отчита скок на инфекциите през последните седмици заради нов щам на коронавируса, който е по-заразен. Броят на установените за денонощие инфекции е 59 937.

Затворена за трети път, Великобритания си е поставила за цел да ваксинира до средата на февруари медиците, хората над 70 години и други уязвими групи, което прави общо около 15 милиона души.