В един ден президентът на САЩ Джо Байдън предприе две стъпки, които хвърлят допълнителна светлина върху намеренията на администрацията му в Близкия изток. Той разпореди въздушни удари срещу проирански милиции в Сирия и разговаря със саудитския крал Салман, пренебрегвайки де факто управляващия кралството престолонаследник, принц Мохамед бин Салман. При това господарят на Белия дом повдигна деликатните в отношенията с Рияд въпроси за човешките права и върховенството на закона.

Сунитска Саудитска Арабия е главният арабски сюъзник на САЩ в Близкия изток и съответно - главен съперник на шиитския теократичен режим в Иран. Иран подкрепя бунтовницита хути в Йемен, срещу които Саудитска Арабия води широко критикувана по света военна кампания. Тя я оправдава с техните ракетни нападения срещу саудитски обекти. 

Саудтиска Арабия и Израел не крият, че са разтревожени от намерението на Байдън да прекрати политиката на максимален натиск върху Иран, водена от предшественика му Доналд Тръмп, и да започне преговори с Техеран за възстановяване на ядрената сделка от 2015 г., от която САЩ излязоха преди три години. Вчера Вашингтон отново развали настроението в Рияд с разсекретяването на разузнавателни доклади, които сочат Мохамед бин Салман като вероятен поръчител на убийството на саудитския дисидент Джамал Кашоги в Турция през 2018 г.

Днес обаче Вашингтон предприе и окуражаващи за традиционните си съюзници в региона действия. Американски бойни самолети нанесоха удари в Сирия по обекти в близост до границата с Ирак, използвани от подкрепяни от Иран милиции, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Пентагонът заяви, че ударите са ответна мярка за ракетния удар в Ирак по-рано този месец, при който беше убит един цивилен. Това е първата военна акция, предприета от администрацията на новия президент Джо Байдън, подчертават агенциите и припомнят, че новият президент досега демонстрираше намерение да се съсредоточи повече върху предизвикателствата, поставяни от Китай.

"Този пропорционален военен отговор беше проведен в комбинация с дипломатически мерки, включително консултация с коалиционни партньори", заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Най-малко 17 проирански бойци са загинали при ударите на САЩ, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от АФП.

Американските самолети са пуснали седем високоточни бомби по постройки, използвани от проиранските групировки, вкл. Хизбула, в близост до граничен пункт между Ирак и Сирия, каза говорителята на Пентагона Джон Кърби.

Близкоизточните наблюдатели виждат атаките срещу американски интереси в Ирак от страна на поддържани от Иран милиции като част от кампания на Техеран да "вдигне залога" в евентуални подновени ядрени преговори със САЩ. Тези нападения съвпадат с прекратяването на част от инспекциите на МААЕ в ирански ядрени обекти, увеличаването на производството на обогатен уран далече над количествата и чистотата, позволени от споразумението от 2015 г., серия от ирански военни маневри по суша и по вода.

 
Въздушните удари демонстрират, че Вашингтон не е "омекнал" към аятоласите, напомпнят за военното превъзходство на САЩ и съюзниците им в региона и предупреждават, че те няма да се поколебаят да го използват, ако се наложи. В същото време обаче Байдън показва, че за разлика от Тръмп няма намерение да бъде безкритичен към традиционните си съюзници, особено по въпроси, свързани със сърцевинни демократични ценности. 
 
Снощи Байдън разговаря със саудитския крал Салман, като подчерта значението на правата на човека и обеща да направи връзките между двете страни по-силни и по-прозрачни, предаде Ройтерс.
 

Президентът е подчертал "значението, което САЩ придават на универсалните човешки права и върховенството на закона", се казва в публикувано изявление на Белия дом. Двамата лидери са обсъдили ангажимента на САЩ да помогнат на Саудитска Арабия да се защитава срещу нападенията на свързани с Иран групировки.

Салман е подчертал "дълбоките връзки между двете страни и значението на подобряването на партньорството между тях" за общите им интереси и постигането на международна сигурност и стабилност, съобщава Саудитската агенция по печата, цитирана от Ройтерс.

Разговорът се състоя преди публикуването на разсекретения доклад на американското разузнаване за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, отбелязва агенцията.