Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Иран отново е нарушил ядреното споразумение от 2015 г., като е започнал да произвежда метален уран, съобщи днес Международната агенция по ядрена енергия (МААЕ).

Материалът, добит в малко количество в ядрено съоръжение в Исфахан, може да се използва в ядрено оръжие. Сделката от 2015 г. между Иран и световните сили в лицето на САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция, Германия и ЕС изрично забранява производството на метален уран и изследванията и развитието на урановата металургия в продължение на 15 години.

Досега Иран постепенно увеличаваше обогатяването на уран над разрешеното от споразумението равнище, като го оправдаваше с оттеглянето на САЩ от сделката при президента Доналд Тръмп през 2018 г. и възобновяването на американските санкции срещу ислямската република.

Според САЩ днес Иран може за три месеца да произведе необходимото за атомна бомба количество радиоактивен материал. Израелски източници смятат, че може да направи това до половин година.

Телевизия „Ен Би Си нюз“ отбелязва, че новото нарушение на Техеран допълнително усложнява задачите пред американската дипломация. Администрацията на президента Джо Байдън иска да върне САЩ в споразумението. По време на кампанията си той и днешният му държавен секретар Антъни Блинкън критикуваха американското излизане от сделката. 

В същото време обаче днес Вашингтон поставя предусловието Техеран  да започне отново изцяло да изпълнява споразумението и повдига въпросите за ракетната програма на Иран и за ролята му в регионалните конфликти и в подкрепата на тероризма.

Иранските ръководители не спират да твърдят, че страната им продължава да бъде в параметрите на сделката и че нарушителят са САЩ, които са се оттеглили едностранно от нея. Техеран предупреди, че на 21 февруари ще ограничи достъпа на инспекторите на МААЕ до ядрените му съоръжения, ако дотогава САЩ не вдигнат санкциите. Това би било най-голямото нарушение на ядрената сделка досега. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.