Софийски градски съд (СГС) отхвърли предявения от прокуратурата иск за разпускане на партия "Възраждане", става ясно от съобщение на съда. Решението е на съдия Венета Цветкова и подлежи на обжалване в 14-дневен срок, от което от обвинението заявяват, че ще се възползват.

Както Клуб Z писа, според държавното обвинение, партията е била учредена през 2014 г. на база на неистински документи. Оттам претендират за деклариране на неверни данни за присъствието на най-малко 500 граждани с избирателни права на Учредителното събрание на партията (присъствието на поне 500 души е изискване по Закона за политическите партии - б.р.). Установено било, че към датата на провеждането на Учредителното събрание има данни за 86 лица, които са били извън територията на страната, а са вписани като учредители. 108 от лицата, чиито имена фигурират върху декларации като учредители (общо 580 броя), са заявили, че подписите в списъците не са техни. 87 лица са заявили, че не са подписвали Декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии. Други 120 лица са заявили, че изобщо не са присъствали на Учредително събрание на ПП „Възраждане“. За две лица има попълнени декларации за индивидуално членство, на които са положени и подписи като участници в Учредително събрание, проведено на 2 август 2014 г. От заверени препис-извлечения от актове за смърт е констатирано, че същите са починали през юни 2014 г.

От формацията оспорват иска, посочвайки, че активно участват в политическия живот на страната, в т.ч. в редица проведени вече избори. Както и че ПП е подавала редовно годишни финансови отчети, а при извършвани одити не са констатирани нарушения. 

От служебно изготвената справка по фирменото дело на партията се установява, че първоначалната съдебна регистрация е извършена на 02.02.2015 г., посочва сега съдът. Участвалият в заседанието тогава прокурор "е изразил положително становище за регистриране" на "Възраждане", четем в съдебното решение от днес. В него се посочва още, че през 2015 г. формацията е била вписана в регистъра без никакъв проблем.

"Следователно, твърдените в исковата молба обстоятелства във връзка с учредяването и регистрацията на партията са били в предметния обхват на проведеното преди около 6 години производство. Видно от доказателствата по делото, прокурорът не е упражнил и правото на протест срещу постановеното съдебно решение (...)".

Според съдия Цветкова законът не е предвидил хипотезата на разпускане на вписана в регистъра политическа партия по причини, свързани със закононарушения при учредяването й.

"В този смисъл може да се добави и че както за учредителите на една партия, така и за нейните членове и симпатизанти и за обществото като цяло, в даден период от време, след постановеното от съда съдебно решение (гарант за законността и правния ред), въз основа на мотивирана преценка, че при учредяването на партията са спазени изискванията на закона, последната е участвала легитимно в политическия живот на страната и е изразявала волята на определена част от гражданите в държавата. Поради това, законодателят ясно е определил, че обществената нужда не налага разпускане на политическата партия, в чиято дейност не се откриват нарушения на закона или Конституцията, при евентуално последващо установяване на нарушения при учредяването й", пише още в мотивите на СГС.

"Само за пълнота" съдийката отбелязва още, че "твърденията на Прокуратурата относно присъствалите на учредителното събрание лица и представени декларации, не се потвърдиха, а напротив – се опровергават от събраните в хода на производството гласни доказателствени средства, като всички разпитани свидетели заявяват, че са присъствали на проведеното учредително събрание и са подписали декларация за индивидуално членство".

Тук се визира фактът, че в хода на делото "учредители", които твърдяха, че не са такива, изведнъж започнаха да си спомнят, че всъщност са присъствали на събранието.