Делото за прекратяване на регистрацията на партия „Възраждане“ днес продължи по добре утъпкания път - с разпит на абсурдни свидетели.

Както Клуб Z писа, прокуратурата атакува регистрацията на партията на варненския лидер Костадин Костадинов от миналото лято. Правното основание е, че десетки свидетели, които се води, че са присъствали на учредителното събрание през 2014 г., всъщност не били там (събитието, забележително, е проведено в читалището на гр. Плиска - б.р.)

Прокуратурата започна делото през юли 2020 г. (по време на протестите, в които Костадинов имаше дейно участие), като отначало се твърдеше, че 86 души дори са били зад граница по време на събирането, а общо 108 заявили пред досъдебното производство, че подписите им на учредители са неистински. 

Различна се оказа картината още на първото съдебно заседание на 30 ноември. Тогава 3 дами заявиха пред съда, че навремето се притеснили от призоваването, други били за пръв път в ДАНС, изобщо изпитали различни вътрешни терзания - и затова обявили пред разследващите, че са подписани като учредители, без да са присъствали. Размислили и не било вярно - присъствали са.

Днес ситуацията беше „под индиго“. Една възрастна дама и двама господа споделиха, че също неправилно са обявили, че са „подписани“. Там били и се подписали.

Адвокатите на Костадинов - общо 3-ма на брой, демонстрират отлично самочувствие, като от предния път дори искаха да бъдат разпитани не 5-6, а 71 свидетели на прокуратурата.

На свой ред пред Съдебната палата в София всеки път се събира ефектен хепънинг от почитатели на Костадинов (така бе и на 30 ноември въпреки „кучия“ студ), които после влизат в Палатата. Днес също процесът протече пред около 100 почитатели на лидера.

Най-често те са богато „брандирани“ с всякакви аксесоари - знамена, шапки, ранички, значки на „Възраждане“.

Предстои съдът да се произнесе с решение в посочения от закона срок - до около 1 месец. 

В лично качество срещу Костадинов има и друго досъдебно производство - за всяване на паника у гражданите. Естествено, и двете в голяма степен „наливат вода“ на движението му и сплотяват почитателите му.