Софийският градски съд да заличи регистрацията на партия "Възраждане" с лидер Костадин Костадинов поиска Софийската градска прокуратура (СГП). Смятаната на проруска и определяща себе си като националистическа формация - според държавното обвинение, е била учредена през 2014 г. на база на неистински документи, става ясно от съобщението. 

Прокуратурата получила сигнал през юни тази година. Последвалата проверка установява нарушения в дейността на партия „Възраждане". Предварителните данни от нея са, че нарушения има още при регистрацията на формацията преди 6 години. А именно:  

Деклариране на неверни данни за присъствието на най-малко 500 граждани с избирателни права на Учредителното събрание на партията (присъствието на поне 500 души е изискване по Закона за политическите партии - б.р.).

Установено е, че към датата на провеждането на Учредителното събрание има данни за 86 лица, които са били извън територията на страната, а са вписани като учредители.

108 от лицата, чиито имена фигурират върху декларации като учредители (общо 580 броя), са заявили, че подписите в списъците не са техни. 87 лица са заявили, че не са подписвали Декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии.

Други 120 лица са заявили, че изобщо не са присъствали на Учредително събрание на ПП „Възраждане“.

За две лица има попълнени декларации за индивидуално членство, на които са положени и подписи като участници в Учредително събрание, проведено на 2.08.2014 г. От заверени препис-извлечения от актове за смърт е констатирано, че същите са починали през юни 2014 г.

Въз основа на материалите от образуваната преписка в СГС е изготвена и внесена искова молба за образуване на дело. След насрочването му същото ще бъде разглеждано в открито съдебно заседание с призоваване на заинтересованите страни, казват от държавното обвинение. 

Костадин Костадинов е бивш кадър на ВМРО, но напусна партията преди години - през 2012 г. Учредява и оглавява "Възраждане" през 2014 г., кандидатира се на последните избори местни избори за кмет на Варна и стигна до балотаж. Бе победен от Иван Портних от ГЕРБ. "Възраждане" е единствената извънпарламентарна формация, която има право на държавна субсидия на база на резултатите й от парламентарния вот през 2017 г. - над 1% от общия вот. За харченето на парите обаче срещу Костадинов се води разследване от прокуратурата във Варна. Тече и друга проверка срещу лидера - за предизвикване на тревога у гражданите по време на пандемията от коронавирус.