Допинг скандалът в плуването продължава да се вихри, след като стана ясно, че три от пет взети проби на национални състезатели са дали положителен резултат за анаболния стериод станозолол.

Това са Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. Ако и Б пробите и се окажат позитивни, те ще отнесат наказания до 4 години, което ще сложи край на кариерите им.

Участниците в сагата са разделени на два лагера. В едиия са плувците, техни съотборници, родители и приятели. В другия - Българската федерация по плувни спортове със своите шефове, треньори, лекар и функционери. В първата група - поне на този етап, личи единство, а във втората не е много сигурно, че има такова, но всичко ще проличи във времето.

Както и в други случаи на допинг в българския спорт се наблюдава нещо познато: вина има, виновни няма. Или по-точно - виновен е някой друг. Не я ясно как се появил допингът. Състезателите казват, че не се приемали нищо извън пластмасовите чашки с шарени хапчета, давани им от лекаря на националния отбор от години. Те не знаели какво вземат.

От другата страна се твърди, че въпросните препарати не са забранени от Световната антидопингова агенция, това са хранителни добавки и възстановителни средства.

"Вярвам и винаги съм вярвал на момчетата, заяви шефът на федерацията по плувни спортове Георги Абрамчев пред Нова телевизия. - Случаят е много странен и загадъчен, нямам логично обяснение. Аз имам най-голям интерес да изясним случая."

Според него всички състезатели вземат еднакви медикаменти, давани от лекар, с който федерацията работи от три години.

Треньорът на националния тим Кристиян Минковски обясни, че на всеки един лагер се правят проверки от нашата допинг лаборатория, която има международен лиценз. Не е възможно сега да е направено нещо, което не е правено преди. 

Лекарят на националния отбор Любомир Петров заяви, че нямало нищо тайно, скрито или необичайно с таблетките.

"Става въпрос за общо 33 таблетки. Това не са 33 различни препарата. 10 са различните препарати, коментира той пред бТВ. - Освен това са разделени на две възрастови групи. Не ги делим на мъже и жени. Вътре има само нормални съставки на храната. Получават се голяма бройка при някои от хапчетата, защото става въпрос за естествени съставки на храната, които се приемат в грамове. Като имате половин грам в едно хапче, за да получите препоръчваните 10 грама от верижно разклонение аминокиселини... Всеки състезател по-сериозен знае за какво става дума. Ние даваме само 8 гр. Това са 16 таблетки. Ние даваме само 14."

"Всички кутии на лекарствата са изложени пред състезателите. Много пъти правим разпределянето пред тях. Разпределят се за едната и другата група брой чаши. Всеки от тях взима на случаен принцип. Много рядко се случва, ако някой си е забравил, да му се носи специално. Не са 20 човека на една и съща схема. Имаме по-възрастни и по-млади. Взимат едни и същи чашки. По Международния олимпийски комитет има позиция за добавките. Това, което сме давали, може да го сравните с позицията. Ние се ръководим изцяло от нея", добави медикът.

Междувременно в социалните мрежи върви петиция в подкрепа на уличените в употреба на забранения препарат плувци. В нея вече са се подписали големи имена на българското плуване като Нина Рангелова и Антъни Иванов. Подкрепилите вече са стотици.

Иванов обяви, че е далеч от събитията, тъй като живее и тренира в САЩ, но ако трябва да вярва на някого, избира това да са неговите приятели и съотборници.

Нина Рангелова, която също живее отвъд океана, написа следното във Фейсбук:

"Приятели, моля подпишете петицията в подкрепа на Здравко Баблаков, Благой Панайотов и Светлозар Николов - тримата ни национали по плуване, дали положителна допинг проба по време на лагер с националния отбор и след като са приемали добавки само и единствено предоставени от доктора (в чашка, без да са виждали опаковката).

Тези момчета са посветили живота си на спорта, лишават се от безброй неща, за да прославят името на България, а тези които би трябвало да им помогнат ги бутат надолу. И винаги е било така! За това и до ден днешен, когато някой от по-младите плувци се допита до мен за съвет винаги им казвам "Колкото по-малко зависиш от федерацията, толкова по-добре за теб.

Имало е и хора с добри сърца, там на 4-тия етаж в Спортната палата, но повечето ги вълнуват как да смъкнат пари от министерството и да лансират хора, близки до тях.

Защо трябва да се заплашват състезатели, които изберат да не ходят по лагери?! Защо трябва всички да тренират при един и същи треньор? Да не би той да е най-добрият трен в света (та дори и в България)?

Защо са взели проба само на трима човека? И как така някакси се получи, че нито един от тях не е личен състезател на нац. треньор?

Аман от алчни и егоцентрични ръководители, които се появяват пияни и заляни по състезанията на децата. Имайте малко достойнство и отстъпете място на хора, които наистина имат желание и качества да разбират за развитието на плуването!"

В същия дух е и изказването на бившата националка и носителка на много отличия Екатерина Аврамова. Тя насочи "стрели" към Минковски, заявявайки, че е имала "нещастието да тренира при него".

"Некадърните хора трябва да се махнат от българския спорт", е заключението на Аврамова, която от 2013 г. се състезаваше за Турция.

Още по нейно време на спортистите се давали хапчета, без да им се казва какви са и за какво ги вземат. 

Тече разследване, за да се установи как тримата плувци са приели забранения препарат. То се ръководи от Министерството на младежта и спорта и Антидопинговия център.