"Посланик Мустафа се срещна с журналиста Димитър Кенаров, за да изрази още веднъж подкрепата на Съединените щати за свободните и независими медии като важна част от добре функциониращата демокрация. Посолството на САЩ приветства и подкрепя българските журналисти - благодарим ви за всичко, което правите."

Това се казва в официално изявление на американското посолство след среща на първия дипломат на Щатите с журналиста.

Срещата идва малко след като стана ясно, че прокуратурата е постановила отказ от разследване на случая с бития от служители на реда, докато отразяваше масовия антиправителствен протест на 2 септември м.г. Кенаров. Като самата проверка поражда доста въпросителни.

Както Клуб Z писа, Кенаров бе задържан докато снима протестите на Ларгото, въпреки че се е обозначил като журналист - включително с надпис PRESS върху каската. Той свидетелства за влачене и удари в лицето от страна на полицейски служители. Прекара нощта в ареста, въпреки че се е легитимирал и с прескартата си. В последствие журналистът си извади медицинско свидетелство. Внесе и сигнал за нанасяне на телесна повреда и престъпление по служба в Софийската градска прокуратура.

В този ден пострадаха стотици граждани, в т.ч. журналисти, а случаят с Димитър Кенаров придоби най-голяма гражданственост. Междувременно обаче, в края на миналата година се оказа, че МВР тихомълком е приключило с вътрешната си проверка и тя е установила единствено, че служител на реда е извършил "административно нарушение във връзка с работа с документи", заради което ще получи "съответното наказание". 

Така стигаме до 22 януари т.г., когато пак без особена публичност, оказа се, прокуратурата е отказала да започне разследване по случая. Заключението ѝ се базира на вътрешна проверка, извършена от полицейската структура, която е организирала охраната на протестите – Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

"На практика СДВР се е самопроверила", посочиха и от Асоциацията на европейските журналисти - България в свое становище от февруари - след като стана известен резултатът от проверката.

Оказва се държавното обвинение се е доверило на думите на буден гражданин. Ден след инцидента в МВР бил получен имейл от лицето "Петър Иванов Петров от София", който "изразявал възмущението си по повод информацията, че журналист щял да съди МВР". Според Петров този журналист е бил "провокатор", "скачал е срещу полицаите" и "не е имал отличителни знаци, че е журналист" (макар в социалните мрежи да има видеа, на които ясно се вижда каската на журналиста с голям надпис PRESS върху нея, както и липса на агресия, б.р.).

Впоследствие "Петров" дал и писмени сведения, в които заявил, че "наблюдавал ареста на журналиста и видял, че когато полицаите са го арестували – той започнал да вика, че има журналистическа карта, но Петров не видял никакви отличителни знаци на някаква медия“.

"Няма как да знаем дали "Петров" съществува и е бил действително на площада. В същото време знаем, че там са били и десетки колеги на Кенаров, които обаче нито СДВР, нито прокуратурата е намерила за необходимо до разпита", заявиха по повода от професионалната организация.

Обвинението заключава още, че докато снима събитието на първа линия Кенаров на практика е отказал да изпълни полицейско разпореждане и при това положение използването на сила и задържането му са били оправдани.

"Подобно тълкуване на закона от страна на прокуратурата на практика означава, че никой журналист никога не може да бъде на първа линия и да заснема масови събития, защото полицията ще бъде в пълното си право да използва сила срещу него и да го задържи", пишат от АЕЖ.

Прокуратурата не установява как са се появили травмите по тялото на Кенаров, а само, че е възможно това да е станало в резултат на "приложената физическа сила от полицейските служители за сломяване на съпротивата на Кенаров по време на придвижването му до мястото, на което са му били поставени белезници", но няма данни това да е било "неправомерно и противоправно".