Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Двама от обектите на остри полицейски действия по време на събитията на 2 септември гостуваха тази сутрин в бТВ. Журналистът Димитър Кенаров разказа пред телевизията, че е бил задържан, докато е снимал протестите на Ларгото и ясно се е обозначил, че е журналист - включително с надпис PRESS върху каската. Другият от арестуваните е съпредседателят на „Зелено движение“ Борислав Сандов.

Както и пред Клуб Z вчера, Кенаров обясни, че към 22:00 ч., когато се е нагнетило напрежението и полицията е започнала да разчиства Ларгото от хора, той е снимал и е бил притиснат към стената на президентството.

Той обясни, че има опит при големи протести в други страни и има както противогаз, така и каска, които да го предпазват (всъщност една от опорните точки на СДВР беше именно че срещу тях е имало хора с противогази, които поради това няма как да са мирни граждани, б.р.).

„Крещях, че съм журналист - имам карта от АЕЖ. Хванаха ме и ме задърпаха брутално до "Дондуков". Хвърлиха ме на земята, камерата ми отхвръкна на една страна. Отгоре стъпиха двама души върху мен, с извити ръце дълго време седях. Казах им, че се задушавам. Друг полицай с кубинки започна да ме рита в главата и в лицето. След известно време ми сложиха белезници. Часове наред стоях така“, заяви той.

Той е уверен, че единият от полицаите е видял неговата журналистическа карта, показал я е на своя началник и нищо не се е случило в отговор.

"Те много добре знаеха, че съм журналист. Става въпрос за полицейски произвол“, смята той.

Кенаров обръща внимание, че самите униформени не са имали идентификация, което е задължително по закон.

"Тук става въпрос за целенасочен побой и целенасочен полицейски произвол срещу журналист."

Към мнението му се присъедини и Сандов.

"Полицаите на пракитка не бяха дошли да охраняват обществения ред, а да създават обществено напрежение. Това, което видях, беше брутална полицейска агресия, предизвикана от политическа репресия", присъедини се и Сандов.

Има камери на полицията, които правят лицево разпознаване и които координират - "не бих се учудил, ако има целенасочени действия да бъдат изведени определни хора оттам", смята Сандов.

По думите му проблемът е държавен, защото България потъпква човешките права и действа извън всички норми на българското и международното законодателство.

Той обясни, че в съставения му акт пише, че е ритал и скачал върху полицейски служители и беше категоричен, че условията при ареста му са били незаконни. Той бил със сандали и няма логика да влиза в конфликт с полицията, която е с кубинки.

"Именно такова слагане на коляно върху главата (като в неговия случай, б.р.) отприщи събитията в САЩ", отбеляза той.

Коментари

Нищо не е сигурно на тоя свят

Как да познаят журналист, като половината не могат да четат, а говорят само трънски и банкянски, кат Вожда и учителя на барбаганския народ.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.