Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министерството на вътрешните работи не откри упражнено полицейско насилие срещу журналиста на свободна практика Димитър Кенаров. Той бе бит от служители на реда, докато отразяваше масовия антиправителствен протест на 2 септември под наслов "Велико народно въстание". Часове след това Кенаров свидетелства, че няколко служители на реда са му нанесли удари, а тежките му травми личаха и през следващите дни. Той извади и медицинско свидетелство за нанесените му травни. 

От МВР обаче не смятат така и напълно оправдават униформените, съобщава "Сега". Медията е отправила пита до Столичната дирекция на вътрешните работи по Закона за достъп до обществена информация за това какви са резултатите от вътрешната проверка.

Оказва се, че проверката по случая е приключила тихомълком още на 3 декември.

"Комисията по категоричен начин е установила, че няма данни, които да потвърждават и да дават основание за изразената загриженост относно предполагаема атака на българската полиция", казват от СДВР.

Без обяснение е оставен фактът, че раните на Димитър Кенаров са видими и е явно, че са получени от побой.

Проверката е установила единствено, че служител на реда е извършил "административно нарушение във връзка с работа с документи", заради което ще получи "съответното наказание".

От Столична полиция обаче не уточняват в какво се изразява въпросното нарушение, нито пък каква ще бъде конкретната санкция. Вероятно става дума за това, че журналистът Димитър Кенаров е задържан с белезници, без дори да е издадена заповед. Това констатира Софийският районен съд, след като пострадалият обжалва ареста си. Жалбата обаче беше отхвърлена именно защото няма официално издаден документ.

Димитър Кенаров не бе единственият журналист, който пострада, докато отразява антиправителственият протест на 2 септември. За злоупотреба със сила сигнализираха журналисти от различни медии. Някои бяха напръскани с лютив спрей, други удряни с полицейски палки, а на трети им бе счупена техниката.  

Коментари

 's picture

Pen40

Браво!

Борисов от догодина да даде +30% към заплатите на тези милиционерчета. Заслужиха си ги.

Гангстерска наглост!

Мутренски номера!
Десебар Бойкикев's picture
Десебар Бойкикев
Десебарка

Битият бит...

Съвсем леко се е отървал от втората част на поговорката набеденият за журналист Кендаров.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.