В първия видеоконферентен разговор с канадския премиер Джъстин Трюдо американският президент Джо Байдън разкритикува нежеланието на Китай да освободи двамата канадски граждани в Китай - Майкъл Спейвър и Майкъл Ковриг, държани в китайски затвор от 2018 г. насам, предаде Би Би Си.

„Хората не са разменни чипове, подчерта демократът. - Ще работим, докато осигурим безопасното им завръщане.“

Пекин обвинява Спейвър и Ковриг в шпионаж. Според канадските власти Китай отмъщава за задържането на главната финансова директорка на „Хуавей“ Мън Уанджоу по искане на САЩ през 2018 г.

Вчера Канада стана втората държава в света (след САЩ), която определи репресиите на Китай спрямо уйгурите като геноцид.

По време на разговора си Байдън и Трюдо подчертаха дълбоките връзки между страните си и изразиха решимост заедно да се борят с COVID-19 и климатичните изменения.

„Съединените щати нямат по-близък приятел от Канада“, каза демократът.

Американският лидер изтъкна, че заедно с Трюдо ще работят по въпросите, свързани с пандемията, с икономическото възстановяване, климатичните изменения, бежанците и миграцията, борбата за укрепване на демократичните ценности по света и засилването на демокрацията у дома.

Трюдо приветства идването на власт на правителството на Байдън, като изрази задоволството си от подновеното внимание на Вашингтон към климатичните изменения, въпрос, който беше до голяма степен игнориран от бившия американски президент Доналд Тръмп.

„Лидерството на САЩ много липсваше през последните години“, заяви лидерът на Либералната партия.

Канада традиционно е сред първите чуждестранни дестинации на американските президенти, но пандемията принуди Байдън и Трюдо да разговарят посредством видеоконферентна връзка.

Очаква се да бъде разпространен документ, в който да се очертаят контурите на сътрудничеството между САЩ и Канада по широк набор от въпроси, заяви пред журналисти високопоставен представител на американското правителство, отбелязва Ройтерс.