Основателят на Microsoft Бил Гейтс от години предупреждава, че опасна световна пандемия може да е зад ъгъла - и се оказа прав. По тази причина и други, името му бе замесено в безброй конспиративни теории, свързани с COVID-19.

Милиардерът обаче предупреди тази седмица в интервю в YouTube канала Veritasium за следващите големи предизвикателства пред човечеството - едното от които пряко свързано със сегашното.

"Едното е изменението на климата. Всяка година ще има повече жертви, отколкото взе тази пандемия", заяви Гейтс. "Освен това има нещо, свързано с пандемиите, за което хората не обичат да говорят много – това е биотероризмът."

Теорията, че COVID-19 е разработен в лаборатория, бе доказана като напълно грешна. Но това не значи, че някой не може да направи вирус в бъдеще, подчертава основателят на Microsoft.

"Това означава, че шансът да се сблъскаме с подобно нещо е по-голям от естествено причинените епидемии като настоящата", заявява той.

Именно демонстрираната слаба подготвеност на глобалната общност за една пандемия увеличава шанса някой да ползва подобен подход в бъдеще - с цел тероризъм. Ако вирусът например е бил два пъти по-заразен, проблемите щяха да са далеч по-сериозни, отбелязва Гейтс.

Според него предстоят още пандемии, и затова занапред правителствата по света трябва да са по-добре подготвени при избухването им.