Увеличаване на мандата на генералните директори от три на пет години, избор на нови управителни съвети на БНР и БНТ, нов начин на финансиране на обществените медии и закриване на неработещия Фонд „Радио и телевизия“.

Това са само част от промените в Закона за радиото и телевизията, които влизат за обсъждане в Народното събрание. Според внесените предложения, вместо субсидия, БНТ и БНР ще получават трансфер от държавния бюджет, който се определя ежегодно за компенсиране на нетните им разходи от осъществяваните медийни услуги и дейности в изпълнение на обществената им мисия и издадената лицензия за възлагане на обществена услуга.

Новите текстове бяха разработени от работна група към културното министерство. В нея участваха представители на БНР, БНТ, СЕМ, Министерството на културата (МК), Министерството на финансите и др., а работата продължи над осем месеца.

След като проектът бе публикуван от МК за обществено обсъждане обаче стана ясно, че министър Боил Банов еднолично е взел решение да се премахнат текстовете за мандатите и управителните съвети, предложени от БНР, които са били консенсусни в рамките на групата.

Тогава министърът обоснова решението си с мотива, че отговаря на желанието на 1200 интелектуалци, които по-рано тази година протестираха срещу възможността да се увеличи продължителността на мандата на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Тази възможност се създаде, след като председателят на Комисията по култура и медии в парламента Вежди Рашидов внесе свое изменение в ЗРТ за удължаване на мандатите от 3 на 5 години.

Отпадането на консенсусните текстове обаче предизвика недоволството на генералния директор на БНР Андон Балтаков, който наследи управителния съвет на своя предшественик – Светослав Костов, отстранен с решение на СЕМ заради безпрецедентното спиране на програма „Хоризонт“ за близо пет часа и последвала проверка на прокуратурата за цензура в общественото радио (от която резултат и до днес не е обявен, б.р.)

Андон Балтаков дори обяви, че ще подаде оставката си, ако се предложи за гласуване в парламента проектът, орязан от Банов. След срещи и разменени реплики между двамата, министърът пое ангажимент, че отпадналите текстове ще бъдат разгледани в НС. Балтаков остана на поста.

Според последните промени този казус е изчистен и мандатите на управителните съвети вече се обвързват с тези на генералните директори на обществените медии. Освен това се предлага в едномесечен срок от влизането им Балтаков и Кошлуков да предложат на СЕМ нови членове на управителните съвети, с които да бъдат сключени договори за управление.

С новите разпоредби в Закона за радиото и телевизията се задължава БНР и БНТ да представят на СЕМ подробен отчет за източниците и размера на всички приходи, свързани с изпълнението на дейности по обществената услуга, както и за приходите от финансиране на дейности, които не са свързани с обществената услуга, до 28 февруари на текущата година.

Предвидено е и двете медии да изготвят отчети за изпълнение на мисията на обществената услуга. От своя страна членовете на СЕМ ще изготвя също доклад за това дали всичко това е изпълнено.   

Има и текстове, които касаят и самите членове на регулаторния орган. Настоящите разпоредби им забраняват да заемат друга платена длъжност по трудов договор или да са консултанти за срок от 2 години след изтичането на мандата им. Тези текстове са важни, защото намаляват риска от възникване на конфликт на интереси. Промените обаче предвиждат срокът от 2 години да се намали на една „както и предвиждане на изключение от правилото по време на самия мандат да се заема друга платена длъжност, освен когато се упражнява научна, преподавателска или арбитражна дейност“.

"Предложенията са съобразени с подобни хипотези, съществуващи в други закони по отношение на други регулаторни органи, като същевременно се запазват гаранциите, че дадено лице ще може да упражнява правото си на труд, без с това да се създават съмнения за конфликт на интереси или корупционни практики", се казва в мотивите на законопроекта.