Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Генералният директор на БНР Андон Балтаков е депозирал оставката си в сряда сутринта в Съвета за електронни медии. Това съобщи самият той в интервю за БНР. От думите му стана известно, че не е съгласен с внесените от Министерството на културата промени в Закона за радиото и телевизията. Те предвиждат как ще се управляват БНР и БНТ, какъв ще е мандатът на управителните им съвети и как ще отчитат парите си двете обществени медии публично пред Съвета за електронни медии (СЕМ) и Сметната палата за всяка изминала година.

В ефира на националното радио Балтаков заяви, че настоява за оставката на министъра на културата Боил Банов. Според него културното министерство е подменило предложенията на работната група, работила по измененията за закона. Ако министърът не се оттегли, то Балтаков е поискал от СЕМ да бъде освободен от поста от 1 ноември.

"Има пиари, с тях се свържете" - коментира лаконично пред Клуб Z министър Банов.

"Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио", каза Балтаков пред БНР.

Генералният директор на БНР заяви, че представеното от министъра на културата Боил Банов, с чийто доклад законопроектът бе изнесен за обществено обсъждане, е манипулативно и невярно.

"Знаете ли кое е най-ужасното, което показва изключителната наглост и арогантност на тези, които са написали този доклад – Боил Банов и неговия екип? Те са взели от моето мотивационно писмо параграфи, в което аз съм мотивирал друг законопроект за радиото и телевизията и са ги сложили, че едва ли не аз подкрепям този законопроект. Манипулира се и се фалшифицира моето мнение като генерален директор на Българското национално радио", коментира той.

Балтаков смята, че в проекта липсва уредба за това как ще се управляват двете медии и какъв ще е мандатът на управителните им съвети. 

"В БНР подкрепихме друг законопроект, в който имаше членове, които лично съм мотивирал и които касаят управлението на обществените медии. Бяхме поставили много ясни позиции как генералният директор ще работи с управителните съвети. Ако аз си доизкарам мандата, след две години трябва да посоча нови членове на управителния съвет, с които на практика ще трябва да работи следващият генерален директор, а не аз", заяви Балтаков.

И продължи:

"Това, което изключително ме възмути, е фактът, че се твърди, че БНР подкрепя този законопроект. БНР подкрепи друг законопроект, който всъщност не е поставен за обсъждане пред обществото. Липсват членове от закона, върху който ние сме работили - поне 7 или 8 члена, които ние лично сме поставили и аргументирали, аз лично съм мотивирал тяхното присъствие, които касаят управлението на обществените медии."

"Липсва начинът, по който ще се управлява. В този закон ние бяхме поставили много ясни позиции. Не може да има една обществена мисия и един нов начин на финансиране и те да бъдат управлявани или организирани по стар начин. Става въпрос за начина, по който е отговорен генералният директор, за начина, по който се формират управителните съвети."

Пред Клуб Z Бетина Жотева, председател на СЕМ, заяви, че се надява Балтаков да промени решението си. 

"Г-н Балтаков направи много за радиото. Разбирам защо е огорчен", коментира тя.

Това е втората заявката на Андон Балтаков да подаде оставка в рамките на тази година. През юни Управителният съвет (УС) на БНР подаде сигнал до Специализираната прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) срещу него. Поводът е договори за доставка на електроенергия за София и Благоевград, подписани от Балтаков без съгласието на Управителния съвет и неизпълнение на процедурите по обявяване на обществени поръчки. Копия на сигналите са пратени и до парламента и Съвета за електронни медии (СЕМ). 

 
Конфликтът между екипа на генералния директор и управителния съвет е още от първия ден на избирането на Балтаков в края на януари тази година. Той зае поста след като Съветът за електронни медии (СЕМ) прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов заради безпрецедентното спиране на програма „Хоризонт“ за няколко часа и сигналите срещу него за натиск срещу журналисти в радиото.
 
По този казус прокуратурата започна проверка дали е имала цензура в БНР, която все още не е приключила, а в парламента бе сформирана анкетна комисия. 

Коментари

ефрейтора от 50130's picture
ефрейтора от 50130
ефрейтора

Балтаков , това недоразумение ,

което зае поста без да отговаря на условията , е абсолютна кукла на конци . В БНР , което само до 31 юли има бюджет над 20 млн. лева , управляват една група женици-ляво радикални феминистки , начело със Силвия Великова , протежирана лично от "главанака" Борисов .

Тоя па паляк

Пишеш глупости за една от малкото достойни постъпки из българските медии. Хем заел поста без да отговаря на условията, хем е зависим.. да си стои на поста като Кошлуков като е зависим. Смешник!
Ivailo  Stoev's picture
Ivailo Stoev
Stoev

Да беше казал нещо и за

Да беше казал нещо и за делата, които се водят срещу него, и срещу начина и документи с които зае поста!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.