В мъжкия тенис има две главни теми - кога новата генерация ще измести тримата големи и кой измежду тримата големи е най-големият? Колкото до първото, Откритото първенство на Австралия ни даде познат отговор. 

Като начало, че процесът върви. Играчи като Данийл Медведев и Стефанос Циципас (също и Доминик Тийм, независимо че този път той отпадна рано в Мелбърн), вече са в преддверието. Върви, но бавно - малко като „прехода“ в България. Не е ясно коя сутрин ще се събудим и отваряйки интернет, ще видим, че Новак и Рафа вече не са в топ 3. Играта на сърбина на финала, а и в целия турнир, показа, че този ден може и да не е толкова близо.

И точно поредният триумф на Джокович даде нови ресурси за другата любима приказка.

Вижте някои числа и статистика за вечната битка между Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович. Клуб Z ги събра от анализи на Би Би Си, Асошиейтед прес и сайта на Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP).

В англоговорещия свят тази титла - за всички спортове, не само за тениса, е известна като The GOAT. Знаете, че абревиатурата идва от greatest of all time. За по-забавно и вълнуващо се изобразява и в картинки - като козел, от думата goat.

И така - кой е The GOAT на мъжкия тенис?

Новак Джокович, който е най-млад от триото (33 г. срещу 39 за Роджър и 34 за Рафа), спечели вчера титла №18 от Големия шлем, а останалите имат по 20.

А през 2009 г., когато Федерер постигна 15-ия си връх на „Уимбълдън“, задминавайки Пийт Сампрас, и беше само 27 г., мнозина смятаха, че швейцарецът едва ли ще бъде изпреварен скоро. Тогава испанецът и сърбинът бяха на 23 и 22 г. Първият имаше шест „мейджъра“, а вторият - само един (от Австралия през 2008 г).

Точно фактът, че двамата не само влязоха в темпото на Маестрото, а и вдигнаха предавки нагоре, попречи Роджър да бъде още по-успешен. От 2011 г. той влезе в „плато“. След успеха си на „Уимбълдън“ през 2012-а, в следващите четири години не взе нито една корона от „Гранд слам“. За което помогнаха и контузии.

В последните години обикновено Джокович и Надал вземат големите титли, така още на „Ролан Гарос“ в началото на лятото (ако е тогава) Матадора може да излезе напред с 21. Ще бъде изненада, ако не го направи, а не обратното, предвид това за кой турнир става въпрос.

Общият баланс на тримата в турнирите от Големия шлем - Федерер: 362 победи, 59 загуби; Надал: 287, 40;  Джокович: 303, 45.

13 от 20-те титли на Рафа са на клея в Париж. Той има само една в Мелбърн, две край Лондон и четири в Ню Йорк.

Джокович е най-успешен в Австралия - девет пъти №1, веднъж във Франция, пет пъти на „Уимбълдън“ и в три случая на US Open.

Федерер се чувства най-сигурен в „Ол Инглънд клъб“ - 8 титли, 6 има на „Род Лейвър арeна“, пет в квартала „Куинс“ и само една край Айфеловата кула.

Прави впечатление, че никой не е качвал трона повече от веднъж на всичките четири надпревари. Надал го е правил само веднъж на „Аустрелиън оупън“, а големите му съперници - на Откритото първенство на Франция. Навсякъде другаде троифеите им са от два нагоре.

Джокович има положителен баланс в преките двубои. Той е спечелил 27 от 50 мача срещу Федерер, а срещу Рафа балансът е 29:27. Роденият в Майорка здравеняк пък води с 24:16 своя приятел.

Ако извадим от тази статистика само мачовете помежду им в Големия шлем, води Надал. 16 пъти той е надвивал двамата, 13 са победите на Ноле и 6 на Роджър.

На 8 март Новак Джокович ще задмине Роджър Федерер по седмици като №1 в света - 311. Швейцарецът засега остава втори с 310, трети е Пийт Сампрас - 287, нататък следват Иван Лендъл - 270, Джими Конърс - 268, а Надал е бил начело 209 седмици.

На пресконференцията вчера сърбинът не скри, че това много го радва - още една цел практически е постигната, сега ще се съсредоточи да задмине опонентите си по „мейджъри“. Теоретично може да го направи още тази година.

Федерер, който не е играл на турнири повече от година и се очаква да се завърне през март, пък гони друг рекорд - на Джими Конърс по брой титли от ATP. Досега има 103 - с шест по-малко от американеца.

Надал може да се похвали с 86, а Джокович - с 82.

Илюстрация atptour.com

 

АTP прави (по-точно обновява) и друга интересна статистика, която титулува като „Големите титли“. Поставя там Големия шлем, Мастърс 1000, финалите на ATP и Олимпийските игри.

Кралят тук е Новак Джокович с 59 трофея. Към 18-те „мейджъра“ се прибавят 36 Мастърса и 5 крайни успеха на финалите. Ноле не е ставал олимпийски шампион, има бронзов медал от Пекин през 2008 г.

Следва Рафаел Надал - 56 (20 „шлема“, 35 Мастърса и олимпийско злато от Пекин). Матадора никога досега не си е тръгвал като победител от заключителния турнир на най-добрите 8 в края на всяка година. Учудващо.

Трети е Роджър Федерер - 54 (20 плюс 28 Мастърса и 6 титли на ATP финалите). Асоциацията не брои в тази сметка златния му медал на двойки от Летните игри в Пекин, нито пък този на Надал от Рио де Жанейро, пак при дуетите.

Прави впечатление изоставането на Маестрото спрямо съперниците му в Мастърсите, оттам идва и третото място.

И така - кой е The GOAT?