Новак Джокович спечели титла №9 на Откритото първенство на Австралия по тенис. И общо 18-а от Големия шлем.

На финала сърбинът победи със 7:5, 6:2, 6:2 Данийл Медведев (Русия). Световният №1 изнесе лекция и показа за пореден път, че неслучайно е на това място в световната ранглиста.

Джокович никога не е губил на финал в Мелбърн, триумфът му е трети пореден на "Род Лейвър арена", на който имаше публика днес. На моменти тя бе невъздържана.

Зрители отвориха работа на стюардите.

 

В понеделник Ноле ще подобри един от рекордите на Роджър Федерер - 311 седмици начело на класацията на ATP. И е само на две титли от Маестрото и Рафаел Надал по корони в "Гранд слам".

Данийл Медведев загуби и втория си голям финал (след US open 2019), а победната му серия (20 мача), започнала миналата есен, приключи. Той се изкачва на трето място в ранглистата - досега не е бил по-високо.

Оспорвана битка имаше само в първия сет и в началото на втория. 

Противно на очакванията на някои анализатори, че напрежението ще е най-вече върху Джокович, той показа, че се чувства добре в такива ситуации и започна доста по-уверено.

Поведе с 3:1, но Медведев отговори и спечели три поредни гейма, намирайки рецепта срещу съперника си. В края на сета обаче Новак отново демонстрира желязната си психика и при 6:5 затрудни максимално руснака в неговия сервис гейм, което му донесе успех в първия сет.

Джокович със своя щаб.

 

Вторият сет започна обещаващо - с пробив на претендента. Последва рибрейк. Нататък Джокович натисна отново и обърна играта и частта в своя полза. Негативната развръзка видимо изнерви Медведев, който счупи ракета, а бе напът да потроши и още една.

Доминацията на Джокович продължи и в началото на третия сет с агресивни удари от дъното на корта. В същото време езикът на тялото и реакциите на Данийл Медведев подсказваха, че днес не е неговият ден на финал.

По време на награждаването двамата тенисисти размениха комплименти и шеги. В женския финал при жените вчера титлата взе Наоми Осака с 2:0 сета срещу Дженифър Брейди.