ЕС засега няма да наложи санкции срещу руски олигарси заради нарушения на човешки права, а ще вземе на мушка само държавни служители.

Това заявиха дипломатически източници в Брюксел по повод предстоящия на 22 февруари Съвет „Външни работи“. Тогава в еропейската столица ще се съберат външните министри на страните членки на ЕС.

„Целта е да бъде променено поведението на правителството в Москва и отношението му към населението след разгонването със сила на демонстрациите. Именно затова ще се дискутират санкции на представители на властта“, казаха дипломатите.

Те изтъкнаха, че на Съвета за първи път ще бъдат обсъждани мерки по новия санкционен режим на ЕС за нарушаване на човешките права. Механизмът бе приет на 7 декември 2020 г. Източниците допълниха, че засега няма доказателства, че олигарси са замесени в такива нарушения.

Освен запор върху авоарите санкционният режим предвижда и забрана за влизане на територията на ЕС.

Брюкселските дипломати не се наеха да прогнозират дали на Съвета в понеделник ще бъдат обявени санкционирани лица. Но въпросът със сигурност ще бъде обсъден. И вероятно първите дипломати на страните членки поне ще дадат зелена светлина за налагане на наказания.

От Брюксел се надяват да няма изтичане на информация към Москва. Така дипломатите отговориха на въпрос на Клуб Z дали е възможно някои от набелязаните за санкции руски граждани да са си изтеглили парите от банки в ЕС. Имената им не се съобщават, но се предполага, че сред първите наказани ще бъдат хората, свързани с отравянето, ареста и присъдата срещу опозиционера Алексей Навални. Отровителите вече са санкционирани, но не по новия режим.

Експерти споделиха пред Клуб Z, че много руски висши чиновници също са своего рода олигарси. Много от тях имат тлъсти банкови сметки в ЕС.

Конкретни случаи обаче няма да бъдат обсъждани от министрите. Те няма да отделят специално внимание нито на Навални, нито на други, които ЕС смята за несправедливо преследвани или осъдени. А ще се говори в по-широк план за нарушаването на човешките права в Русия.

Съвсем естествено ще бъде обсъдено посещението на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел в Русия в началото на месеца. То бе окачествено като пълен провал и бе сериозно поставен въпросът дали изобщо е трябвало да се осъществява. Като причина бе изтъкнато високомерното и унизително към госта поведение на руския външен министър Сергей Лавров.

„В действителност Лавров постигна нещо, което не е очаквал. Той обедини ЕС, след като Русия толково успешно го разединяваше години наред“, споделиха още дипломатите от Брюксел.

И дори по-приятелски настроени към Русия държави от ЕС започнали да подкрепят по-твърд тон. И дори не се противопоставили на идеята за даване на зелена светлина за санкции.

Освен Русия и други важни за ЕС теми външните министри ще имат близо двучасов видеоразговор с новоизбрания държавен секретар на САЩ Антъни Блинтън. Той отговори положително на поканата да участва в Съвета.