Съветът на ЕС прие днес решение и регламент за създаване на глобален санкционен режим за нарушаване на човешките права.

Той е известен още като европейски „Закон Магнитски“.

За първи път Съюзът има рамка, която ще му позволи да наказва физически и юридически лица, както и органи – включително държавни и недържавни, отговорни, участващи или свързани със сериозни нарушения на човешките права по целия свят, независимо къде са извършени.

Ограничителните мерки включват забрана за влизане в ЕС на санкционирани лица и замразяване на активи както на лица, така и на компании. А граждани и фирми от Съюза няма да имат право да финансират – нито пряко, нито непряко – засегнатите.

Рамката за целеви ограничителни мерки са отнася за деяния като геноцид, престъпления срещу човечеството и други сериозни нарушения на човешките права, сред които изтезания, робство, извънсъдебни екзекуции, екзекуции по бърза процедура и произволни екзекуции и убийства, насилствено изчезване на хора, произволни арести и задържания.

Под ударите могат да попаднат и други нарушения, които са широко разпространени, систематични или предизвикват сериозно безпокойство, стига да са засегнати в целите на общата външна политика и политика на сигурност, споменати в Договора за Европейския съюз (ДЕС). Сред тях са трафик на хора, както и нарушения на правата на човека от лица, извършващи контрабанда на мигранти, сексуално и основано на пола насилие, нарушения на свободата на мирни събрания и сдружаване, нарушения на свободата на мнение и на изразяване на мнение, нарушения на свободата на религията или убежденията.

Съветът на ЕС е органът, който ще действа по предложение на определена страна членка или на върховния представител на Съюза за външната политика за попълването, прегледа и допълването на санкционния списък. При тази процедура ще се изисква единодушие от държавите.

Подготовката за този механизъм отне точно година, припомни върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. На 7 декември 2019 г. бе решено да бъде приет такъв механизъм. Тогава, след като зае поста си, Борел дори заяви, че не познава в детайли "Закона Магнитски".

За разлика от американския „Закон Магнитски“, европейският санкционен режим няма да има екстериториално действие. Това означава, че ограничителните мерки важат само за територията на ЕС, обясниха официални представители от Брюксел.

Всяка отделна наложена санкция ще бъде подновявана веднъж на една година. В изключителни случаи това ще се прави на всеки 6 месеца.

От Брюксел не съобщиха кога ще бъде готов първият списък със санкционирани лица, компании и органи, нито кои ще бъдат първите, които ще попаднат в него. Отказът бе оправдан с мотива, че в такъв случаи подлежащите на наказание ще имат време да си истеглят авоарите от европейските банки.

Санкции могат да бъдат наложени и на граждани на ЕС, ако те са нарушавали човешки права, заявиха специално за Клуб Z източници от Съвета в отговор на въпрос. Разбира се, на тези хора няма как да бъде забранено да влизат в Съюза. Но сметките им ще бъдат замразени.

Попитахме също дали ще бъде отнемано гражданството, а нарушителите – депортирани, ако се окаже, че те са от страни извън ЕС, носа получили т.нар. златен паспорт по известните схеми „гражданство срещу иввестиции“, практикувани в страни като България, Малта или Кипър.

Въпросът за отнемането на паспорт или гражданство е единствено от компетенцията на държавата, която го е дала, отговориха от Съвета.

Предвидена е възможността и за компенсация, ако се окаже, че определен човек е несправедливо санкциониран. Това бе отговорът, който получихме на друг наш въпрос. Ако са били замразени сметките на определено лице, а след време стане ясно, че то няма вина, лицето може да претендира за обезщетения – например за това, че върху парите му в банките не е била начислявана лихва.