Най-малко 10 страни членки на ЕС са изтъкнали необходимостта от нови конкретни действия, вероятно санкции, срещу Русия заради отравянето на опозиционера Алексей Навални.

Това се случило на вчерашната среща на постоянните представители на държавите в Брюксел, твърди „Политико“, като цитира дипломатически източници.

Поводът е катастрофалното според мнозина посещение на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел в Москва миналата седмица. Преди два дни огромна част от евродепутатите изразиха неодобрение от факта, че той е ходил в Русия, където бе унизен на пресконференцията от колегата си Сергей Лавров.

Часове по-късно за санкции спомена и германският външен министър Хайко Маас.

„На следващия Съвет за външни работи ще обсъдим отговора ни на поведението на Русия. В този контекст е особено важно санкциите да бъдат обвързани с ясни, приложими искания за промяна в поведението и да бъдат насочени срещу точните хора“, написа той в туитър.

Съветът ще се състои на 22 февруари в Брюксел. При това срещата ще бъде на живо, а не под формата на видеоконференция.
 

Същевременно поне 11 държави призовали ЕС да се фокусира върху поуките от визитата, твърдят дипломатите. Сред тези страни били дори Италия и Австрия, които са традиционно по-меки към Русия.

Същевременно пътуването на Борел довело до по-силен отпреди консенсус, допълват дипломатите пред „Политико“. Повече от когато и да било преди 27-те страни членки били на мнение, че почти нищо не може да се направи за изграждане на партньорство с Москва.