Трупове с огнестрелни рани лежат по улиците с дни в най-свещения град в Етиопия. През нощта жителите му слушат с ужас как хиени ядат телата на хората, които са познавали. Но нахлулите войници от съседна Еритрея им забраняват да погребат мъртвите.

Това разказва в ексклузивен репортаж от северната етиопска провинция Тигре днес Асошиейтед прес. Американската агенция цитира дякона на най-почитания от православните християни в страната храм "Св. Сион" в град Аксум. Вярващите смятат, че там някога е бил донесен Кивотът с  Мойсеевите скрижали, който изчезнал от Соломоновия храм в Йерусалим при разрушаването му. 

Докато в Тигре бавно се възстановяват дори телефонните връзки след три месеца война, дяконът и други свидетели разказват пред АП за това, което може да се окаже най-голямото клане в историята на страната.

Слуховете, че нещо ужасно се е случило в Тигре циркулират от седмици, но провинцията, която се беше разбунтувала срещу централната власт, беше недостъпна за журналисти и международни организации, докато армията преследваше избягалите бунтовнически лидери. 

Според дякона, който е говорил под условие за анонимвост, поне 800 цивилни са били убити само в църквата, а в целия Аксум и околностите жертвите вероятно са хиляди. Той е бил сред хората, които са броили неизядените от хиените трупове, събирали са документите за самоличност, намерени в дрехите на убитите и са погребвали телата в масови гробове. 

Ранена жена оцеляла от масовите убийства в Аксум на 30 ноември 2020 г. По-късно тя умира от раните си. Снимка АП / БТА

Смята се, че убийствата са дело на еритрейски войници, навлезли в Тигре по време на въоръжения конфликт, избухнал в края на миналата година между централното правителство на премиера Абий Ахмед и лидерите на провинцията. Тигрейският елит е господствал на върха на държавата с десетилетия в миналото.

Ахмед получи Нобелова награда за мир през 2019 г.,  за това че сложи край на дългата война между Етиопия и Еритрея. Миналия ноември той обяви победа над тигрейските бунтовници, които имат стара вражда с еритрейците. Ахмед твърди, че при потушаването на бунта в Тигре е нямало цивилни жертви и отрича в провинцията да има войници от Еритрея.

АП отбелязва, че официалният правителствен разказ, започва да се пропуква заради излизащите на бял свят свидетелства на очевидци. Етиопското външно министерство е било принудено да признае, че “изнасилвания, грабежи, брутални и умишлени масови убийства” биха могли да се случат в конфликт,  където “мнозина са незаконно въоръжени”.

В мирно време хиляди богомолци са се стичали в "Св. Сион" в края на ноември, за да отбележат деня, на който се смята, че Кивотът е бил донесен тук. Миналата година по същото време обаче църквата е станала убежище на стотици тигрейци, подгонени от сраженията. Седмица преди това етиопски и еритрейски войски са влезли в Аксум след тежък обстрел. А на 28 ноември еритрейските войници са се върнали да прочистват града и района от местното опълчение, което се е мобилизирало за съпротива срещу тях.

Дяконът разказва за разстрели в църквата и по улиците. По думите му войниците са убивали хората "само защото са на улицата". 

"Почти на всеки ъгъл имаше труп. Във всяка къща хората плачеха", казва той пред репортера на АП.

Според очевидци, цитирани от агенцията еритрейците са търсили отмъщение за 20-годишната гранична война между страната им и Етиопия, която се е водила точно в този район и приключи през 2018 г.