Израелската армия е монтирала филм от кадрите, излъчени от терористите на „Хамас“ на 7 октомври. По време на клането в Израел те заснемат деянията си и дни наред се хвалят с тях в интернет. Армията е подбрала 43 минути от няколкочасовите кадри с най-малко шокиращите сцени и е взела разрешение за излъчването им от роднините на убитите.

Това са кадри от бодикамери, терефони и охранителни камери, кадри, заснети от терористи, но и от бягащите жертви, прихванати разговори по телефона на терористите или на търсещите помощ израелци.

Израелските власти показват от една седмица този филм на журналисти и политици в чужбина. Филмът не е достъпен за широката общественост поради огромната жестокост, която съдържат кадрите и от пиета към убитите. Така се пазят правата на жертвите и се спестява повторното травматизиране на оцелели и роднини на убитите. Миналата сряда този филм бе излъчен в израелското посолство в Берлин. Кадри и записи от него е забранено да се правят поради посочените причини. Може да се разкаже само под формата на текст.

Следващото описание бе публикувано в германските медии - то е запис на видяното от журналистите.

Текстът е изключително тежък за четене и не е предназначен за непълнолетни или чувствителни хора.

Бодикамера на един от терористите: Зазоряване. Граничната ограда, която разделя палестинските земи и Израел. Мотористи с униформи и оръжия прерязват бодливата тел.

Израелски кибуц: Двама мъже стрелят по къща. С насочено автоматично оръжие влизат в градината. Единият носи зелената лента на „Хамас“ на челото си. Другият, от чиято перспектива са заснети тези кадри, разрязва с макетен нож комарника на един прозорец. Чува се как диша тежко. Влиза в къщата.

Охранителни камери в кибуца Беери: Двама мъже извличат тялото на жена от един автомобил. Хвърлят я на асфалта, тя остава да лежи бездиханно. Те се качват в колата и потеглят.

Охранителните камери в детска градина: Неясна черно-бяла картина. Вижда се, че зад купчина възглавници се крие жена. Нов кадър. В коридора вървят двама терористи с оръжия, отварят врата след врата на детската градина и оглеждат. Екранът е разделен на две - вляво се вижда жената, която се крие, в дясно терористите, които наближават към стаята, в която е тя. Един от мъжете отваря вратата и я вижда. Той я хваща и я изтегля в коридор. Тя е дребничка, има дълги сиви коси. Терористът я мята през рамо и я изнася.

Запис на разговор, засечен от израелската армия. Говорят двама терористи. „Убихме я. Отрязахме й главата. Стреляхме в тила й. Алаху акбар.“

Камера на телефон на терорист: Градина. Глас зад терориста казва на арабски: „Искам да снимаме още веднъж.“ Камерата се насочва към покрит с кръв възрастен мъж, който лежи по гръб пред къщата. До него стои прав един от нападателите. Той е в цивилни дрехи, докато повечето терористи в това видео носят военни униформи, вероятно са терористи от бригадите „Касам“ - военното крило на „Хамас“. „Евреин! Евреин!“, крещи цивилният нападател. Взима една градинска мотика и удря по гърлото на лежащия мъж. Пропуска. Удря пак. Улучва. Продължава да удря - вероятно иска да го обезглави.

В помещение лежат едно върху друго множество окървавени тела. Един терорист стреля напосоки. Друг извиква: „Стига толкова! Трябва да пестим муниции.“

Млад мъж полива с течност малък бял автомобил. Дали в него има някого не се вижда. Той подпалва колата. Трима млади мъже се снимат от близък план с телефона и крещят „Алаху акбар!“ Смеят се.

Публикувано от „Хамас“ видео: Автомобил спира до граничната ограда, от него изхвърлят полугол мъж. Тялото му остава да лежи на асфалта. Не е ясно дали още е жив. Притичват хора отвсякъде и започват да го ритат. За секунди кадърът почернява от хора. Всички ликуват.

Автомобил в Израел. До него лежат мъртви мъж и жена.

Спалня. На леглото лежи по гръб покрита с кръв жена. На пода по корем лежи бездиханен мъж.

Бодикамера на терорист: Тераса. На нея има широка кървава диря. Камерата на терориста следва следата вътре в къщата, отива в кухнята – там в ъгъла има голяма локва кръв. Неидентифицирана купчина края нея - труп?

Снимки на изралеската армия: Жена лежи на пода в къща. Тялото и лицето й са обезобразени. Мъртва е. До нея овъглен труп на дете. Лицето му още се вижда, но е замъглено нарочно, както всички снимки на деца в този материал. Жена, застреляна в спалня. Жена, застреляна пред пералня машина. Знаме на терористичната милиция „Ислямска държава“.

Овъглен труп. Вероятно обезглавен. Полуовъглен труп на момиченце. То носи тениска с Мики Маус. Още един овъглен труп на дете. Още един. Още един. Бели чували за трупове със сини надписи. Пълни. Около дузина.

Засечен разговор между терористи.

Радостен глас: „Мамо, синът ти днес уби десет евреи! Със собствените си ръце ги уби. Обаждам ти се от телефона на един мъртъв евреин! Убих десет евреи! Кажи на татко. Убих десет евреи! Кръвта им е по ръцете ми. Майко, синът ти е герой!“ Чува се как майката започва да плаче, а бащата да повтаря: „Убий, убий, убий!

Видео на израелската армия: Спирка на автобуса, от бетон, около нея навсякъде лежат трупове. По гръб, по корем, на една страна. На спирката е закачена етажерка с книги.

Видео от джиесема на жертва: Широка тераса пред голяма сграда. Около дузина жени, коленичили, силно уплашени. Някои плачат. Надпис под кадъра: „Изралески военни.“ Никоя не е въоръжена. Зад тях се виждат въоръжени терористи. Говорят нещо.

Бодикамера на терорист: Офис, вероятно в същата военна сграда. Влизат двама терористи. „Светни“, казва единият. Другият запалва фенерче. Под бюрото се крие жена. „Снимай“, казва терористът и стреля. Отиват в съседната стая.

„Тук има убита войничка. Две. Три, четири, пет, шест. Алаху акбар!“ „Мъртва ли е? Мъртва ли е? Стреляй в главата.“ Изстрели.

Запис от разговор. „Тук един е убит. Изнеси го навън, в парка „А Ииа“. Обесете го там, нека другите с поиграят“.

Бодикамера на терорист: Множество мъже влачат тялото на жена към джип.

Фестивала „Супернова“, видеозаписи от участници: Хора танцуват върху сцена. Внезапно всички се разбягват. Чуват се изстрели.

Бодикамера на терорист: Терорист стои пред редица от химически тоалетни и стреля във всяка кабинка. Тихо е. Чува се само так-так-так... Автоматичното оръжие е тихо. Някой отваря врата на тоалетна. Цялата е окървавена, вътре няма никой.

Видео от телефона на посетител: Хора бягат и крещят из полето, чуват се изстрели, кадрите са нестабилни. Десетки изоставени автомобили, спрени хаотично на пътя. Отново бягащи хора.

Паркинг на фестивала. Труп на мъж пред едн акола. „Куче“, крещи един терорист. „Мъртъв е“, отговаря друг.

Каравана. В нея жена се е скрила, плаче тихо. Снима с телефона си, показва цяла група криещи се с нея там. Лицата им са сковани от страх.

Двама мъже бягат по пътя. След тях тичат терористи. Стрелят. Двамата падат. Терорист води трети мъж. Един от застреляните се раздвижва. Терорист отива д онего и стреля в тялото му с автомат.

Улицата е осеяна с трупове. Един от труповете гори. Мъртъв мъж в автомобил. „Заселник!“, крещи терорист. Друг крещи: „Това са жени! Алаху акбар!“

Хора в помещение, един върху друг, целите в кръв. Само един мъж е още жив. „Не го убивай, трябват ни заложници!“, казва терорист. Отвеждат мъжа.

Група терористи стоят прави в един пикап. Отдясно идва техен колега, влачи жена към пикапа за косата. Отляво друг терорист бута окървавен мъж към пикапа. Натоварва го на пикапа, където вече има купчина от тела. Окървавени, някои са още живи, ръце и крака стърчат във всички посоки. Пикапът тръгва. Някои терористи остават да седят в него. Един от тях държи телефон, навежда се с него към окървавен мъж: „Искам селфи с теб“.

Бодикамера на терорист: Палатковият бар на фестивала. Мъж казва на иврит: „Тук има много убити.“ Отива към хладилниците с кока-кола. Сред тях има още тела – над десет. „Някой жив ли е?“, вика мъжът на иврит.

Изоставени автомобили. Изгоряла кола. В нея три овъглени тела.

Видеозапис на израелската армия: Тъмно е. Няколко трупа лежат край пътя до един храст. Започнали са да се вкочаняват. От няко ис еиздига дим. Войник брои труповете. Стига до девет.

Видео с телефон от вечерта след нападението: Пред сграда на път я лежи мъртва млада жена. Трупът е започнал да се вкочанява. Лицето й е обезобразено. Очите й са прогорени. Краката разтворени в неестествена поза, полата й е вдигната над кръста. Вижда се половият й орган.

„Тя ли е?“, пита някой на иврит. „Виж дали има татуировки и същите ли са.“ „Не, това не е тя. Това е само тялото й“, отговаря друг.

Видео на израелската армия от палатка, в която полагат откритите тела. Снимки едн след друга: Мъртво момиченце. Мъртво момиченце. Мъртво момиченце в леглото си с пижама с комикс-фигурки, отчасти овъглено, мъртва полугола млада жена. Мъртва жена с огнестрелни рани в гърдите и корема. Мъртва жена с огнестрелни рани в гърдите. Мъртва жена. Мъртво момиченце. Овъглени трупове. Полуовъглен труп на мъж, лежащ по гръб с вързани ръце. Два овъглени трупа. Един овъглен труп.

Надпис в края на филма: „Това са снимките и кадрите от смъртта на 138 души. По-малко от 10% от всички убити на 7 октомври 2023 година“.

При поясненията е обяснено, че някои от овъглените трупове са били първо застреляни, другите са изгорени живи. След първите нападатели на „Хамас“ е влязла втора вълна от цивилни, някои дори невъоръжени. Властите смятат, че атаката е извършена от около 3000 души, половината от тях са обикновени цивилни.