Броят на загиналите в конфликти по света надхвърли 238 000 души през миналата година, което е най-високият брой след геноцида в Руанда през 1994 г., съобщава Институтът за икономика и мир (ИИМ) в своя Глобален индекс на мира, публикуван в Лондон, предаде ДПА.

Глобалният индекс на мира класифицира обстановката  в 163 държави по света въз основа на 23 качествени и количествени показателя, като съставя списък от най-мирната до най-размирната държава. Според индекса светът е станал по-малко мирен за девета поредна година.

Миналата година най-много жертви взе конфликтът в Тигре в Етиопия. Съобщава се, че през 2022 г. в конфликта там са били убити над 100 000 души. Поне два пъти повече са починалите в резултат на болести и глад, причинени от боевете между етиопските и еритрейските правителствени сили и бунтовниците от Народния фронт за освобождение на Тигре (НФОТ/TPLF).

Руската инвазия в Украйна е на второ място с най-малко 82 000 загинали.

Сред показателите, взети предвид в Глобалния индекс на мира, са смъртните случаи в резултат на вътрешни и външни конфликти, броят на убийствата, степента на милитаризация, износът на оръжия, тероризмът, политическата нестабилност и броят на затворниците.

Оценяват се и икономическите разходи, свързани с въоръжените конфликти. Миналата година тези разходи достигнаха 17,5 трилиона щатски долара, което съответства на 13 % от световния брутен продукт.

Исландия, Дания и Ирландия са били най-мирните държави в света. На другия полюс са Афганистан, Йемен и Сирия.

България е на 30-то място. 

Австрия е на 5-та позиция, Швейцария е 10-та, а Германия е подобрила класирането си и е 15-та.