Германската фирма „Бионтех“ е поискала 54,08 евро за доза ваксина в началото на преговорите през юни миналата година. Това съобщава „Зюддойче цайтунг“ днес. Фирмата пратила оферта на ЕС, в която изчислявала щетите, нанасяни от пандемията върху европейската икономика и на тази база формулирала цената на ваксината.

Фармацевтичните фирми от години формират цените си точно на този принцип, обяснява вестникът. Те не зависят от разходите за проучване и развитие на съответния медикамент, а от нуждата, която има от него. В случая тези, които са изчислили първата цена на ваксината на „Бионтех“, са пресметнали щетите, които нанася пандемията на икономиката и на тази база са поискали 54,08 евро за една доза. При това в случай, че ЕС поръча поне 500 милиона дози или минимум общо 27 милиарда евро за ваксини, които биха стигнали само за половината жители на ЕС.

Тази цена е над 20 пъти по-висока от цената, предложена от „АстраЗенека“. Вероятно това е и причината ЕС да предпочете да поръча повече количества от „АстраЗенека“ и малко от „Бионтех“.

Германският лекарски съюз обаче реагирал с възмущение на предложението на „Бионтек“ и нарекъл искането им „несериозно“. 

 „Това е стремеж към печалба, кйто в настоящата ситуация не може да бъде оправдан по никакъв начин“, е заявил шефът на съюза Волф Дитер Лудвиг. 

Пред вестника от „Бионтех“ не потвърждават данните за поисканата цена, но са заявили, че досега не са направили никаква печалба от ваксината си.

„Ако изобщо осъществим печалба от тази ваксина, ще я вложим в развитие на технологията, по която я създадохме“, казват още от фармацевтичната компания.

В крайна сметка след преговори с ЕС фирмата е свалила цената на ваксината и по информация на медиите тя сега е 15,50 евро за доза.