Германската биотехнологична компания "Бионтех" заяви днес, че ще може да произведе 2 милиарда дози от ваксината срещу COVID-19 до края на 2021 г. Това е значително повече от първоначално заложената цел от 1,3 милиарда дози, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Бионтех", работеща в партньорство с американския фармацевтичен гигант "Пфайзер", е достигнала до тази нова прогноза, имайки предвид "новия стандард", позволяващ извличането на 6 дози от флакон, вместо 5, се казва в публикуван на сайта й документ.

Освен това "Бионтех" разчита и на разширяването на сегашните си производствени способности, в това число откриването на нов обект в края на февруари в германския град Марбург.

Американската лаборатория "Модерна" съобщи в комюнике, че е започнала днес доставките на своята ваксина срещу COVID-19 в Европа. Всички пратки за ЕС и Европейското икономическо пространство ще се изпълняват от швейцарска логистична компания.

"Дистрибуцията в целия Европейски съюз е едно от най-големите предизвикателства, пред които се е изправяла "Модерна", каза Дан Стейнър, вицепрезидент на компанията.