Конфликтът между доскорошния президент Доналд Тръмп и лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл разединява Голямата стара партия и може да осуети опитите за връщане във властта през идните години, пише днес Асошиейтед прес.

Макконъл разкритикува остро Тръмп за това, че е подбудил свои привърженици да щурмуват Капитолия на 6 януари, но гласува против импийчмънта му в Сената, заявявайки, че е незаконно за бъде бивш президент да бъде подлаган на процес за отстраняване от длъжност. Макар и седем републикански сенатори да подкрепиха обвинението срещу Тръмп, той оцеля и във втория опит за импийчмънт срещу него поради липса на необходимото мнозинство за осъждането му.

 
Във вторник Тръмп в публично изявление нарече Макконъл "намусен и сърдит политик, който не се усмихва никога" и каза на републиканските сенатори, че "ако застанат зад него, те няма да спечелят повече".
 
"Републиканците са меки. Те удрят само своите,  както прави Мич", оплака се Тръмп пред консервативния новинарски сайт "Нюзмакс". “Ако те посвещаваха същото време на това да удрят (лидера на демократическото мнозинство в Сената Чък) Шумър и (президента Джо) Байдън, републиканците щяха да бъда много по-доре, мога да ви кажа".
 
Водещи стратези на Голямата стара партия описаха избухващата вражда между бившия републикански президент и най-влиятелния републикански сенатор като в най-добрия случай отклонение на партията от дневния ѝ ред и в най-лошия - като заплаха срещу перспективата да си върне мнозинствата в Камарата на представителите и в Сената на средносрочните избори догодина.
 
Един от висшестоящите републиканци, Стивън Лоу, съюзник на Макконъл, каза пред АП, че "на Тръмп не му пука дали ще спечелим" , че е обзет изцяло от себе си, иска "да бъде център на внимание" и това "може да коства на републиканците места" на изборите.
 
Първите си интервюта, след като напусна Белия дом, Тръмп даде на телевизия "Фокс нюз", "Нюзмакс" и на кабелния канал Оу Ей Ен - три благоразположени към него медии, отбеляза германската агенция ДПА. Той говори пред тях по повод кончината на консервативния радиоводещ Ръш Лимбо, един от журналистите със заслуги за изборната му победа през 2016 г.
 

В интервюто пред "Нюзмакс" бившият президен обяви социалната мрежа Туитър за "скучна", която изтри акаунта му след нахлуването на негови привърженици в Капитолия.
 
Попитан за евентуално завръщане в социалните медии, той отговори, че "преговаря с редица хора", но не изслючва да създане и собствен сайт, намеквайки за многобройните си привърженици.
 
Той нарече Байдън "умствено свършен", но не каза дали възнамерява отново да се кандидатира за президент през 2024 г.
 
"Още не мога да кажа, но ние имаме огромна подкрепа", каза бившият президент, който продължава да е в своя курорт Мар-а-Лаго във Флорида, откакто напусна Белия дом преди почти месец.