Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп бе оправдан днес от американския Сенат по обвинение в подстрекателство към бунт, съобщи Франс прес.

Петдесет и седем сенатори гласуваха "виновен", а 43 - "невинен". За да бъде осъден, бяха необходими гласовете на две трети от сенаторите (67 гласа), но това мнозинство не бе достигнато.

Така и вторият импийчмънт срещу Тръмп не мина в Сената - първият бе през миналата година.

Сега той бе обвинен в подстрекателство към бунт, тъй като негова пламенна реч на 6 януари по повод загубените избори разбуни духовете сред негови привърженици и те щурмуваха Капитолия във Вашингтон.

По-рано процесът бе възобновен, след като демократите прокурори и адвокатите на вече бившия държавен глава постигнаха споразумение да бъде избегнато изслушването на още свидетели.

През хаотичния пети ден от процеса прокурорите демократи пожелаха по-рано през деня да призоват още един свидетел. Сенатът прие искането им.

Резолюцията, позволяваща да бъдат призовани още свидетели, бе приета от 100-членната горна камара на Конгреса с 55 гласа "за". Петима републиканци гласуваха заедно с петдесетимата си колеги демократи.

Ръководителят на екипа обвинители по процеса, демократът от Камарата на представителите Джейми Раскин, съобщи в началото на заседанието, че ще призове своята колега републиканка от долната камара на Конгреса Джейми Херера Бътлър да даде показания.

По-рано Херера Бътлър съобщила за телефонен разговор между лидера на републиканското малцинство в Камарата на представителите Кевин Маккарти и Тръмп по време на щурма на Капитолия на 6 януари, във връзка с който е процесът за импийчмънт на вече бившия президент. Тръмп, който е съден по обвинение в подстрекателство към бунт, отказал да призове изрично нахлулата в сградата на Конгреса тълпа да се разотиде.

Изслушването на Херера Бътлър щеше да забави процеса. Прокурорите демократи и адвокатите на Тръмп обаче бързо постигнаха споразумение, в съответствие с което свидетелските показания на републиканката бяха прочетени на заседанието. След това двете страни пристъпиха към представянето на заключителните си аргументи.

В послание до групата на партията в горната камара на Конгреса лидерът й Мич Макконъл, който бе обявил, че ще подкрепи бившия президент, нареча решението си "трудно". В същото време той се аргументира, че Сенатът няма капацитета да съди бивш президент при този "политически процес".

Той не е говорил с Тръмп от средата на декември, когато призна победата на демократа Джо Байдън на президентските избори в САЩ през ноември, отбелязва АФП.