Ръш Лимбо, един от най-влиятелните консервативни гласове в американската политика, почина от рак на белия дроб на 70-годишна възраст.

Десетилетия наред радиоводещият с лют език тласкаше Републиканската партия към по-радикалните ѝ периферии чрез критиките си към умерените републиканци и изразяваните си позиции по теми като расовите отношения, абортите, правата на ЛГБТ-общността, феминизма и глобалното затопляне.

"Шоуто на Ръш Лимбо" далеч надхвърляше по мащаб консервативното радио, което само по себе си е институция в американската политика.

По данни на Talkers Magazine от декември 2019 г. радиопредаването на шоумена е най-популярното за дадения период в Америка - с 15,5 милиона среден брой слушатели седмично.

Без Лимбо - няма Тръмп

Без влиянието на Ръш Лимбо, Доналд Тръмп вероятно нямаше да стане 45-ият президент в историята на САЩ. Скандалните коментари на радиоводещия не само прокарваха дълбока разделителна линия между "консервативна" и "либерална" Америка.

Те създадоха широка идеологическа рамка, в която десният популизъм успя да се установи като фактор в американската политика - първо сред избирателите/слушателите, а впоследствие и във Вашингтон. Предизвикателната реторика на Лимбо срещу Демократическата партия и републиканския истаблишмънт бе ордьовърът, преди да изгрее звездата на Доналд Тръмп на предизборната сцена през 2015 г.

Списанието "Пийпъл" представи някои от по-екстремните коментари в кариерата на радиозвездата, които предизвикват аналогии с изявления на бизнесмена:

"Ако някоя раса не бива да изпитва вина за робството, то това е европеидната. Бялата раса сигурно е притежавала по-малко на брой роби за по-кратък период от време, от която и да е друга (раса) в историята на света", заявява Лимбо в предаването си през 2013 г.

"Крайно време е Националната баскетболна асоциация (НБА) да се преименува . Наречете я ГБА - Гангстерската баскетболна асоциация. И спрете да ги наричате отбори. Това са банди", заявява той през 2004 г.

След като през 2017 г. в щатския Конгрес на Вирджиния е избран първи трансджендър политик: "Гарантирам ви, че в момента има хора от републиканския истаблишмънт, кито си мислят: "Да, трябва да направим това. Трябва да предоставим дом, трябва да предоставим комфортна атмосфера за транс и гей общностите". Но тези хора така или иначе гласуват за демократите".

През 2007 г. Лимбо излъчи песента "Барак, магическото негро", която пародира популярността на тогавашния сенатор сред белите избиратели. В началото на миналото десетилетие Лимбо и Тръмп в унисон се превърнаха във водещи апологети на т.нар. бъртър движение - група от консервативни предимно публични фигури, които не вярват, че Барак Обама е роден в Америка. 

Радиоводещият остана верен на Тръмп до последно - в деня след встъпването в длъжност на Джо Байдън той продължаваше да настоява, че републиканецът е спечелил президентските избори.

"Той (Ръш Лимбо) бе фантастичен мъж, фантастичен талант и хората, без значение дали го обичаха, или не, наистина го уважаваха", заяви бившият президент по време на гостуване във "Фокс Нюз" след смъртта на Лимбо.

Със смъртта на Ръш Лимбо прекъсва най-мощният консервативен глас в Америка. Но ехото от словата му вероятно ще продължат дълги години да отекват сред по-радикалните републиканци и да дават надежда за живот на популисти като Доналд Тръмп.