Комитетът на ЕС за здравна сигурност (КЗС) постигна днес съгласие за общ списък на бързите антигенни тестове за COVID-19.

Също така има съгласие за подбор от тестове, чиито резултати страните членки взаимно ще признават. Ще има и общ стандартизиран набор от данни, които да бъдат включени в сертификатите за резултати от тестовете.

Тези три решения ще бъдат постоянно преразглеждани и актуализирани.

Бързите антигенни тестове трябва да бъдат в съответствие със стратегията за тестване на държавите от ЕС. Задължително е те да са получили маркировката СЕ, показваща, че са били подложени на оценка от производителя и отговарят на изискванията на ЕС за безопасност, здраве и опазване на околната среда. Тестовете трябва да са изпълнили условията за чувствителност поне 90 на сто и 97 на сто специфичност. Необходимо е също те да бъдат валидирани поне от една страна членка като годни за извършване в условията на пандемия, като в същото време бъдат осигурени подробности за техните изследвания.

„Бързите антигенни тестове са от решаващо значение за забавяне на разпространението на COVID-19. Ако трябва да се изискват или препоръчват отрицателни тестове за каквато и да е дейност, от съществено значение е те да бъдат взаимно признавани и да водят до получаването на сертификати, признати в целия Европейски съюз. Това е от съществено значение, особено в контекста на пътуванията. Нашите граждани се нуждаят от яснота и предвидимост“, заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

В момента Съвместният изследователски център (JRC) е в процес на актуализиране на своята база данни за медицинските изделия за ин витро диагностика на COVID-19. Целта е интегриране на цялата информация за бързите антигенни тестове, събрана и одобрена от КЗС.

Комитетът координира бързата реакция на сериозни трансгранични заплахи за здравето в ЕС. Той е важен форум за обмен на информация за конкретни мерки, приети от всяка държава. Заедно с Еврокомисията КЗС определя действията, които трябва да се предприемат по отношение на готовността, планирането, комуникацията и реакцията при рискове и кризи. Той се състои от представители на здравните органи на страните от ЕС, като страните кандидатки и потенциалните кандидатки участват като наблюдатели.