Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Засега България няма да предприема действия по регламентирането на антигенните тестове като алтернатива на PCR изследването за коронавирусна инфекция.

Това каза на днешния брифинг за пандемичната ситуация в страната министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Преди дни той беше обяснил, че се чака становище на Европейската комисия по въпроса и тогава ще се вземе решение как ще се действа.

Принципната препоръка е резултатът да се потвърждава с PCR тест. Но същевременно се казва, че ангигенните могат да се полват наред с PCR тестовете.

Ангелов добави, че въпросът ще бъде обсъждан на съветите по епидемиология и инфекциозни болести и след това министерството ще формулира позиция.

Все пак той сподели и личното си мнение, според което, когато има симптоми за коронавирусна инфекция на 5-ия ден и съответно на 7-мия ден от контакта, както е посочено в позицията на ЕК, "е добре да се извърши антигенен тест". 

"Когато той е със съответната С-маркировка, когато е с висока степен на чувствителност и специфичност и е позитивен, е много вероятно човекът да е позитивен и да позитивира и PCR теста", каза министърът.

По думите му в момента се прави антигенен тест в ДКЦ-тата, пунктовете пред болниците и ако е положителен безплатно се правел PCR тест. Но според наблюденията му "една част от хората, които се тестват с антигенен тест, не си правят PCR след това, защото не желаят да бъдат поставяни под карантина".

Според министъра има раздадени вече 70 хил. антигенни теста за РЗИ, центровете за спешна медицинска помощ и т.н. А имало поръчка още на над милион от антигенните тестове.

В България такива тестове има в повечето болници, фургони пред лечебните заведения, COVID кабинетите в столичните ДКЦ-та, регионалните здравни инспекции. Редица българи предпочитат да се тестват по този начин, защото е в пъти по-евтино, а и резултатът е много по-бърз. 

Антигенните тестове обаче не влизат в статистиката, която влиза в Единната информационна система за разпространението на коронавируса. Освен това наличието на такъв тест не е основание за издаване на болничен и въобще официализиране на статута на болен от COVID-19, както и за налагане на карантина.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.