Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи днес пактът да заплаща разходите, необходими за изграждането на капацитет за възпиране и отбрана в различните части на територията му, вместо само съюзниците, които го осигуряват. Като пример той даде Черноморския и Балтийски регион.

Това стана в първия ден от видеоконференцията на министрите на отбраната от страните членки.

„Една от причините, поради които предложих НАТО да отделя повече средства за възпиране и отбрана, е, защото вярвам, че ако плащаме повече заедно, ще стимулираме повече съюзници да осигурят присъствие на Източния фланг, включително в Черно море и Балтийския регион“, каза Столтенберг в отговор на журналистически въпрос.

Той допълни, че предложил също така държавните и правителствени ръководители на съюзниците да актуализират стратегическата концепция на НАТО. Причината е, че във вида, в който тя е приета през 2010 г., не се отчитат промените като възхода на Китай, агресивното поведение на Русия и анексията на Крим. Климатичните промени пък се споменават съвсем мимоходом.

Генералният секретар повтори, че НАТО ще се изтегли от Афганистан, когато съюзниците решат, че е дошло времето на тази стъпка.

„Обещанието ни да се изтеглим до 1 май е с условие и талибаните трябва да изпълнят ангажиментите си. Ще го направим в точния момент", каза той.

Решението ще бъде взето едновременно от САЩ и европейските съюзници. Столтенберг изтъкна, че в момента американските сили в състава на контингента в Афганистан са по-малко от европейските.

Бъдещето на мисиите на алианса в Афганистан и Ирак ще бъде обсъдено утре, в последние ден от срещата.

Тази видеоконференция е и първата проява на НАТО при администрацията на новия президент на САЩ Джо Байдън.

Същевременно в НАТО ще обсъдят минимални етични стандарти при използването на новите технологии в отбраната, продължи Йенс Столтенберг. Тези технологии ще променят военните действия из основи. И затова е важно алиансът да продължи да използва най-съвременно оборудване.