Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще предложи да бъде увеличено финансирането на възпиращите и отбранителните способности на пакта.

Това ще бъде в подкрепа на разполагането на съюзническите бойни групи на източния фланг на алианса, а също така еър полисинга, разполагането и ученията на военноморски сили.

Предложенията са част от подготовката за насрочената по-късно тази година среща на върха на НАТО в Брюксел. Столтенберг говори преди видеоконференцията на министрите на отбраната от страните чренки, която щке се състои на 17 и 18 февруари.

Предложенията на генералния секретар са част от стратегията „НАТО 2030“.

„Изразходването на по-големите суми заедно ще покаже силата на ангажимента ни към член 5, обещанието ни за взаимна защита. То ще допринесе и за по-честното разпределение на тежестта“, изтъкна Столтенберг.

Той ще предложи също да бъдат правени годишни прегледи на уязвимите места ключовите инфраструктура и технологии на военния съюз, включително произлизащите от чуждите собственост и влияние върху тях.

Друга идея на генералния секретар е инициатива за отбранителни иновации.

Освен това Столтенберг ще постави на дневен ред необходимостта от засилване на политическата координация между съюзниците. Тя трябва да включва повече консултации по повече въпроси, включително по икономическите проблеми, свързани със сигурността.

Необходимо е НАТО да предприеме и по-глобален подход към глобалните заплахи, каза още Йенс Столтенберг. И изтъкна, че Русия и Китай са начело на авторитарния отпор срещу основания на правила международен ред.

„Ще предложа засилване на обучението и изграждане на капацитет на нашите партньори в съседство, защото по-добре превенция, отколкото интервенция“, продължи Столтенберг.

Не са за пренебрегване и предизвикателствата на климатичните промени. Затова генералният секретар ще направи предложение НАТО да установи стандарт за намаляване на вредните емисии във военния сектор и да допринесе за постигането на целта за нулеви въглеродни емисии.

Накрая Столтенберг ще препоръча и обновяване на концепцията за стратегията на пакта.

И всичко това ще послужи за начало на дискусиите за „НАТО 2030“, обобщи Йенс Столтенберг.

В първия ден на срещата на министрите на отбраната особено внимание ще бъде отделено на мисиите на алианса в Афганистан и Ирак.

„НАТО твърдо подкрепя мирния процес в Афганистан. Това е най-добрият начин за продължително политическо решение. Мирните преговори обаче продължават да бъдат крехки. И нивото на насилието остава неприемливо високо. Това се отнася и за нападенията на талибаните срещу цивилни граждани. Талибаните трябва да намалят насилието, да преговарят добросъвестно и да спазят ангажимента си да прекратят сътрудничеството с международни терористични групи“, посочи Столтенберг.

По думите му целта на съюзниците е ясна. Тя е Афганистан никога отново да не се превърне в убежище за терористи, които да атакуват нашите страни.

„Затова присъствието ни там е под условие. Докато нито един съюзник не иска да остане в Афганистан повече от необходимото, ние няма да си тръгнем, преди да му е дошло времето“, увери шефът на Северноатлантическия пакт.

Столтенберг определи мисията в Ирак също като принос в борбата със световния тероризъм. Той очаква министрите на отбраната да се споразумеят за започване на разширена мисия в арабската страна. Тя ще е с по-многоброен съюзнически персонал, който ще обучава и съветва органите за сигурност в цял Ирак. Мисията ще се разширява постепенно, в отговор на развитието на ситуацията. Това се извършва по молба на правителството в Багдад ип целта е „Ислямска държава“ (ИД) никога повече да не се върне там.