31 партии и 8 коалиции са заявили желанието си да участват в парламентарните избори на 4 април. Днес в 17 ч. изтече крайният срок за подаване на документи. Преди да се произнесе с одобрение или отказ, ЦИК проверява пълнотата на документите, а ГРАО проверява автентичността на подписките за участие от граждани, които партиите и коалициите са длъжни да представят.

Някои от формациите вече получиха своите регистрации (19 към 16 февруари според официалния сайт на изборната администрация), други очакват решенията на ЦИК, които на свой ред могат да бъдат обжалвани - в случай на отказ например заради неизрядни документи. Сред парламентарните сили и тези, които според социолозите към днешна дата имат шанс за участие в 45-ия парламент, последни в ЦИК се явиха от коалиция "ГЕРБ-СДС". Това стана тази сутрин. 

За сравнение през 2017 г., когато бяха предишните парламентарни избори, ръстът в желанието за участие е осезаем. Тогава ЦИК регистрира 18 партии, като 7 от тях впоследствие бяха заличени или получиха отказ по различни причини - за някои и включване в коалиция на по-късен етап (срокът за обединения още не е изтекъл сега). За вота преди 4 години бяха регистрирани 9 коалиции.

Тепърва ще се разбере колко ще бъдат регистрираните инициативни комитети за 4 април, които искат да издигнат независими кандидат-депутати по места. Регистрацията се подава в Районните избирателни комисии (РИК) и срокът е до 22 февруари.

На 2 март пък изтича времето за регистрация на кандидатските листи във всички 31 многомандатни избирателни района. Листите също се подават в РИК.

Официално предизборната кампания започва на 5 март и продължава до полунощ на 2 април. 3 април е ден за размисъл и агитацията е забранена по закон. ЦИК прие днес и правила за предизборния месец, с които трябва да се съобразяват участниците и медиите.

Платените партийни съобщения в медииите трябва да бъдат ясно означени като такива и придружени от видим и ясен надпис, че "Купуването и продаването на гласове е престъпление".